Undang-undang Universal

Ketika Islam menerapkan akidah ke dalam hati nurani dan dalam realiti hidup umat manusia, berdasarkan pengabdian sepenuhnya kepada Allah; ketika Islam menjadikan pengabdian itu menjelma di dalam bentuk iktikad, ibadat dan undang-undang (syariat) yang searas, maka ia berpendapat bahawa pengabdian kepada Allah sahaja itu adalah merupakan bukti yang praktikal dari syahadat “LA ILAAHA ILLALLAH” dan ia berperdapat bahawa menatang terima cara dan kaedah pengabdian kepada Allah ini daripada Rasulullah SAW sahaja adalah merupekan bukti praktikal dari syahadah “MUHAMADUR RASULULLAH”.

Ketika Islam menegakkan binaannya di atas asas ini, iaitu asas syahadah LA ILAAHA ILLALLAH dan syahadah MUHAMMADUR RASULLAH di dalam program hidup Islam. Syahadah itu menggambarkan ciri program itu. Sesungguhnya ketika ia menegakkan binaannya di atas program dan peraturan hidup yang lain yang pernah dikenal oleh umat manusia sesungguhnya ketika itulah Islam menegakkan suatu asas yang sangat lengkap mengenai wujud sejagat, bukan wujud umat manusia sahaja.

Sebenamya konsep Islam itu tegak di atas asas bahawa seluruh wujud ini adalah kepunyaan Allah, bila mana telah diarah oleh iradat Allah supaya ia terjadi maka terjadilah ia. Allah telah kurnia kepadanya peraturan bagi perjalanan dan perputarannya, maka ia berjalan dan berputar mengikut peraturan yang telah Allah kurniakan dengan teratur rapi:

Firman Allah:

إِنَّمَا قَوْلُنَا لِشَيْءٍ إِذَا أَرَدْنَاهُ أَن نَّقُولَ لَهُ كُن فَيَكُونُ

Maksudnya: “Sesungguhnya perkataan Kami terhadap sesuatu apabila Kami menghendakinya, Kami hanya mengatakan kepadanya “Jadilah” maka jadilah ia.”

(An-Nahl: 40)

Dan firman:

الَّذِي لَهُ مُلْكُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ وَلَمْ يَتَّخِذْ وَلَدًا وَلَمْ يَكُن

Maksudnya: “Dan Dia telah menciptakan segala sesuatu, dan Dia menetapkan ukurannya dengan serapi-rapinya.”

(Al-Furqan: 2)

Sesungguhnya di sebalik wujudnya alam ini ada suatu kuasa yang mengendalikannya dan ada suatu kuasa yang menggerakkannya, ada suatu peraturan yang mengisi dan mengatur seluruh sendi wujud ini, yang mengatur langkah dan geraknya satu persatu; dengan adanya kuasa yang mengatur dan peraturan yang mengendalikan perjalanannya itu, maka seluruh alam ini dapat berjalan dan bergerak dengan baik, tidak berlaga dan tidak bertabrakan antara satu sama lain, serta tidak berhenti-henti perjalanannya yang teratur rapi itu, terus menerus sepanjang zaman hingga tibalah suatu ketika kelak, yang ditentukan oleh iradat Allah. Demikianlah halnya wujud seluruh alam, tetap mematuhi iradat dan arahan Allah dengan teratur rapi, tiada cacat cela, tiada pertembungan dan pergeseran antara satu sama lain, patuh tunduk melakukan perintah Ilahi, tidak terlintas pun oleh seluruh alam itu untuk durhaka kepada Allah, untuk melanggar perintah-Nya. Oleh sebab itulah maka alam ini terus berjalan dengan selamat, kecuali bila tiba iradat Allah untuk melakukan segala sesuatu maka iradat Allah itu pasti berlaku.

Firman:

إِنَّ رَبَّكُمُ اللّهُ الَّذِي خَلَقَ السَّمَاوَاتِ وَالأَرْضَ فِي سِتَّةِ أَيَّامٍ ثُمَّ اسْتَوَى عَلَى الْعَرْشِ يُغْشِي اللَّيْلَ النَّهَارَ يَطْلُبُهُ حَثِيثًا وَالشَّمْسَ وَالْقَمَرَ وَالنُّجُومَ مُسَخَّرَاتٍ بِأَمْرِهِ أَلاَ لَهُ الْخَلْقُ وَالأَمْرُ تَبَارَكَ اللّهُ رَبُّ الْعَالَمِينَ

Maksudnya: “Sesungguhnya Tuhan kamu ialah Allah yang telah menciptakan langit dan bumi dalam enam masa, lalu Dia bersemayam di atas arasy. Dia menutupkan malam kepada siang yang mengikutinya dengan cepat dan [diciptakan-Nya pula] matahari, bulan dan bintang-bintang [masing­-masing] tunduk kepada perintah-Nya. Ingatlah, kuasa memerintah dan adalah milik Allah sahaja. Maha Suci Allah, Tuhan Semesta alam.”

 (Al-A’Raaf: 54)

Manusia adalah sebahagian daripada wujud yang berbentuk alam ini. Undang-undang yang mengatur fitrah semula jadi manusia tidaklah lain daripada undang-undang yang mengatur perjalanan alam semesta, yang mengatur perjalanan wujud sejagat sebab undang-undang itu telah diciptakan Allah seperti juga seluruh wujud ini dicipta oleh Allah dan manusia pun adalah sejenis makhluk ciptaan Allah juga tiada sebarang keistimewaan yang dianugerah kepadanya yang menyebabkan dia menjadi “manusia”. Dia menjadi manusia ialah semata-mata atas iradat Allah. Dari segi bentuk badannya yang lahir pun, manusia pasti terpaksa tunduk di bawah undang-undang alam semesta, sama ada manusia itu suka atau tak suka, sama ada dia mahu atau tak mahu, dia pasti terpaksa tunduk kepada undang-undang yanq Allah kurniakan untuk alam semesta. Bukankah Allah yang telah mencipta dan menjadikan dia itu “manusia?” Bukankah Tuhan yang mengurniakan hidup di dalam alamnya yang luas terbentang ini? Ya, Allahlah Tuhan yang menciptakannya daripada alam “tiada” kepada alam “ada”, dengan iradat-Nya (Tuhan), bukan dengan kehendak manusia itu sendiri dan bukan pula dengan kehendak ayah dan ibunya – walaupun ayah dan ibu itu bertemu dan bersatu jasmani – tapi mereka tidak berdaya dan tiada upaya untuk menentukan wujud dan lahirnya manusia itu. Manusia dilahirkan mengikut peraturan yang telah diciptakan Allah mengikut jangka waktu tertentu, mengikut waktu mengandung dan kaedah kelahiran bayi yang ditakdirkan oleh Allah. Dia bernafas dan menyedut udara mengikut cara dan kadar yang ditentukan oleh Allah. Dia ketawa dan menangis, dia merasa gembira dan kecewa, dia merasa senang dan susah, dia merasa nikmat dan derita, dia merasa lapar dan dahaga, dia makan dan minum – atau dengan ungkapan lain dia hidup mengikut iradat dan peraturan Allah, tanpa daya dan usahanya sendiri. Di dalam hal ini, di dalam dia menjalani hidupnya sepanjang hayat, manusia sama sahaja dengan seluruh alam yang wujud ini, iaitu sama patuh kepada kudrat dan iradat Allah, sama menghayati undang-undang dan peraturan yang telah Allah cipta dan kurniakan untuk seluruh alam.

Allah yang telah menciptakan wujud alam ini dan Allah yang telah menciptakan umat manusia, juga yang telah menciptakan undang-undang dan peraturan untuk dipatuhi dan dihayati oleh alam dan marusia. Allahlah juga telah menetapkan untuk umat manusia itu SYARIAT untuk mengatur seluruh hidup di dalam bidang pentadbiran dan pemerintah negara, supaya sesuai dan selaras dengan fitrah hidupnya. Manakala “Syariat” itu pula, pada hakikatnya, adalah sebahagian daripada undang-undang umum Allah mengenai tabiat semula jadi umat manusia itu dan tabiat semula jadi (fitrah) seluruh wujud ini.

Tiada satu pun kalimat Allah, tiada satu pun suruhanNya, tiada satu pun laranganNya, tiada satu pun janji gembira dan janji ancamanNya, tiada suatu pun arahan dan panduanNya, tiada suatu pun undang-undang dan syariatNya, melainkan semua itu adalah merupakan bahagian-bahagian dari undang-undang umum Allah, yang secara automatisnya sesuai dengan undang-undang yang kita namakan sekarang sebagai “undang-undang alam”, iaitu undang-undang Ilahi mengenai perkembangan dan perjalanan alam, kita saksikan terus menerus terlaksana setiap detik mengikut tabiat dan fitrah semula jadi yang azali, terlaksana dengan baik dan rapi, dengan qadar dan limpah kurnia Allah.

Manakala “SYARIAT” yang Allah tentukan untuk mengatur hidup umat manusia adalah suatu syariat dan undang-undang universal, sesuai dengan perkembangan dan perjalanan alam, dengan pengertian bahawa ia berhubungan dengan undang-undang umum alam semesta, dengan demikian maka perseimbangan antara semua undang-undang itu berlaku dengan baiknya bila terjadi keselarasan semua itu di dalam hidup umat manusia dan dalam gerak alam tempat manusia itu tumpang berteduh. Perseimbangan antara semuanya adalah merupakan keperluan asasi dalam perlaksanaan undang-undang yang memerintah dan menguasai fitrah semula jadi umat manusia dan undang-undang yang memerintah urusan hidup lahiriah mereka. Memang terlalu penting hubungan erat di antara urusan batin dan urusan lahir di dalam hidup manusia.

Bila sahaja umat manusia tidak berupaya memahami semua peraturan alam dan tidak berdaya pula mengerti undang-undang umum itu, – malah undang-undang yang mengatur fitrah mereka sendiri – maka dengan demikian sama ada meraka mahu atau tidak – berertilah bahawa mereka tidak berupaya mengatur semua hidup mereka sebagai umat manusia yang dapat memelihara perimbangan antara perjalanan hidup umat manusia dengan alam semesta, malah di antara hidup mereka yang hakiki dengan hidup mereka yang lahiriah. Yang dapat menguasai dan memiliki perimbangan itu semua bukanlah manusia, tetapi Allah yang mencipta alam ini dan Allah yang mencipta seluruh umat manusia. Allah yang mengatur urusan alam semesta dan mengatur urusan umat manusia berdasarkan undang-undangNya yang unik dan syariatNya yang telah ditentukan dan telah diridhaiNya.

Dengan demikian maka mematuhi dan mengamalkan syariat Allah adalah menjadi kewajipan utama bagi tercapainya “perseimbangan” itu, di samping kewajipan melaksanakan Islam dari segi akidah dan konsep hidup; sebab tidak akan wujud Islam sama sekali di dalam hidup individu atau organisasi, melainkan dengan cara memurnikan pengabdian diri kepada Allah SWT dan menerima daripada Rasulullah SAW sahaja tentang peraturan  dan cara melaksanakan pengabdian itu, supaya terlaksana kehendak rukun islam yang pertama, syahadah bahawa tiada Tuhan yang lain daripada Allah (LA ILAAHA ILLALLAH) dan Muhammad pesuruh Allah (MUHAMMADUR RASULULLAH).

Pelaksanaan perseimbangan yang mutlak di antara hidup umat manusia dengan undang-undang alam semesta sudah pasti akan membawa kebaikan dan kebahagiaan umat manusia sendiri. Mereka akan hidup aman damai dan bahagia bersama-sama dengan alam dan bersama diri mereka sendiri, sebab keamanan dan keselamatan bersama dengan alam ini akan terjadi bila sahaja gerak umat manusia itu selaras dengan gerak seluruh alam, apabila selaras matlamat perjalanan  manusia dengan matlamat perjalanan alam semesta. Manakala keamanan untuk diri manusia sendiri pula akan terdapat dari perseimbangan gerak lahir manusia dengan fitrah semula jadi mereak. Perseimbangan itu akan melahirkan pertalian antara umat manusia dengan segenap aktiviti mereka. Pada ketika itu mereaka berjalan melalui sebuah lebuhraya, sama-sama berpandukan syariat Ilahi.

Kebaikan dan kebahagiaan umat manusia akan dapat terlaksana dari wujudnya perseimbangan gerak lahir dengan gerak batin manusia, perseimbangan antara kedua gerak manusia dengan gerak alam semesta, berpedomankan syariat Ilahi untuk seluruh alam.

Yang menentang syriat Allah itu adalah hawa nafsu syahwat manusia yang jahat dan durjana.

Firman Allah SWT:

وَلَوِ اتَّبَعَ الْحَقُّ أَهْوَاءهُمْ لَفَسَدَتِ السَّمَاوَاتُ وَالْأَرْضُ وَمَن فِيهِنَّ بَلْ أَتَيْنَاهُم بِذِكْرِهِمْ فَهُمْ عَن ذِكْرِهِم مُّعْرِضُونَ

Maksudnya: “Andai kata kebenaran itu menurut dan tunduk kepada hawa nafsu mereka pasti binasalah langit dan bumi ini, dan semua yang ada di dalamnya.”

(Al-Mu’minuun: 71)

Seterusnya konsep Islam itu menyatukan kebenaran yang menjadi tapak agama ini dengan kebenaran yang menjadi asas bagi langit dan bumi dan juga menjadi panduan dan pedoman bagi seluruh urusan dunia dan akhirat, yang dihitung oleh dari dimurkai-Nya setiap orang yang berani melanggarnya. Itulah dia kebenaran yang tunggal, tiada dua baginya, kebenaran yang menjadi undang-undang alam semesta, undang-undang yang Allah diridai untuk seluruh alam kebenaran yang mesti diikut dan dipatuhi oleh seluruh maujud yang tumpang berteduh di bawah bayangan alam semesta ciptaan Allah ini.

Firman Allah:

لَقَدْ أَنزَلْنَا إِلَيْكُمْ كِتَابًا فِيهِ ذِكْرُكُمْ أَفَلَا تَعْقِلُونَ (10) وَكَمْ قَصَمْنَا مِن قَرْيَةٍ كَانَتْ ظَالِمَةً وَأَنشَأْنَا بَعْدَهَا قَوْمًا آخَرِينَ (11) فَلَمَّا أَحَسُّوا بَأْسَنَا إِذَا هُم مِّنْهَا يَرْكُضُونَ (12) لَا تَرْكُضُوا وَارْجِعُوا إِلَى مَا أُتْرِفْتُمْ فِيهِ وَمَسَاكِنِكُمْ لَعَلَّكُمْ تُسْأَلُونَ (13) قَالُوا يَا وَيْلَنَا إِنَّا كُنَّا ظَالِمِينَ (14) فَمَا زَالَت تِّلْكَ دَعْوَاهُمْ حَتَّى جَعَلْنَاهُمْ حَصِيدًا خَامِدِينَ (15) وَمَا خَلَقْنَا السَّمَاء وَالْأَرْضَ وَمَا بَيْنَهُمَا لَاعِبِينَ (16) لَوْ أَرَدْنَا أَن نَّتَّخِذَ لَهْوًا لَّاتَّخَذْنَاهُ مِن لَّدُنَّا إِن كُنَّا فَاعِلِينَ (17) بَلْ نَقْذِفُ بِالْحَقِّ عَلَى الْبَاطِلِ فَيَدْمَغُهُ فَإِذَا هُوَ زَاهِقٌ وَلَكُمُ الْوَيْلُ مِمَّا تَصِفُونَ (18) وَلَهُ مَن فِي السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ وَمَنْ عِندَهُ لَا يَسْتَكْبِرُونَ عَنْ عِبَادَتِهِ وَلَا يَسْتَحْسِرُونَ (19) يُسَبِّحُونَ اللَّيْلَ وَالنَّهَارَ لَا يَفْتُرُونَ (20)

Maksudnya: “Sesungguhnya Kami telah turunkan kepada kamu sebuah kitab yang di dalamnya terdapat sebab-sebab kemuliaan bagimu. Maka adakah kamu tidak memahaminya? Dan beberapa banyak [penduduk] negeri-negeri yang zalim yang telah Kami binasakan, dan Kami adakan sesudah mereka itu suatu kaum yang lain [sebagai penggantinya]. Dan manakala yang zalim itu merasai azab Kami, tiba-tiba mereka lari tergesa-gesa daripadanya. [Dikatakanlah kepada mereka] Janganlah kamu lari tergesa-gesa, kembalilah kamu kepada nikmat yang telah kamu rasakan dan kepada tempat-tempat kediamanmu [yang baik] supaya kamu ditanya. Mereka berkata: “Aduhai, celaka kami, sesungguhnya kami orang-orang yang zalim.” Maka tetaplah demikian keluhan mereka sehingga Kami jadikan mereka sebagai tanaman yang telah dituai, yang tidak dapat hidup lagi. Dan tidaklah Kami ciptakan langit dan bumi dan segala yang di antara keduanya untuk bermain-main. Sekiranya kami membuat sesuatu permainan, tentulah Kami membuatnya dari sisi Kami. Jika Kami menghendaki berbuat demikian [tentulah Kami telah melakukannya]. Tetapi Kami lontarkan yang hak kepada yang batil dan yang hak itu menghancurkannya, maka dengan serta merta yang batil itu lenyap dan kecelakaanlah bagimu disebabkan kamu mensifati [Allah dengan sifat sifat yang tidak layak bagi-Nya]. Dan kepunyaan-Nyalah segala yang di langit dan di bumi dan [Malaikat-malaikat] yang di sisi-Nya, mereka tiada mempunyai rasa angkuh untuk menyembah-Nya, dan tiada [pula] merasa letih. Mereka selalu bertasbih malam dan siang tiada henti-hentinya”.

(Al-Anbia’: 10-20)

Sememangnya fitrah umat manusia itu faham dan mengerti akan kebenaran ini, sebab tabiat kejadian fitrah dan tabiat kejadian alam semesta sendiri ada di sekelilingnya, memberi ilham kepada fitrah itu bahawa seluruh wujud ini tegak di atas asas kebenaran (hak); dan kebenaran itu bersebati dengannya. Kebenaran tegak di atas asas undang-undang yang tidak pernah goncang dan tidak pernah ralat pusingannya, juga tidak pernah bertelagah sesama sendiri, tidak berjalan secara tiba-tiba sahaja tanpa panduan, apa lagi berjalan mengikut dorongan hawa nafsu! Ia berjalan mengikut undang-undang dan peraturan yang lengkap. Pertentangan boleh sahaja terjadi – antara umat manusia dengan fitrahnya – bila sahaja umat manusia itu menyeleweng dari kebenaran yang tersembunyi di sebalik fitrahnya, dengan dorongan dan godaan hawa nafsu syaitan keparat. Pertentangan antara manusia dengan fitrah akan terus berlaku bila mana sahaja umat manusia mencedok syariat dan undang-undang hidupnya dari sumber hawa nafsu berajakan iblis mal’un; apabila sahaja umat manusia tidak berpandu kepada undang-undang dan syariat Allah, apabila umat manusia tidak.patuh kepada Allah, seperti yang wajib dilakukan oleh segenap penghuni alam semesta ini.

Pertentangan sepreti ini sering juga terjadi di antara individu dengan individu, organisasi dengan organisasi, bangsa dengan bangsa, di setiap zaman dan generasi, seperti mana juga pertentangan itu boleh berlaku di antara umat manusia denagn alam semesta. Sebagai hasilnya kekayaan dan perbendaharaan alam yang sepatutnya diolah untuk kebahagiaan umat manusia, bertukar fungsi menjadi bahan pemusnah tamadun umat manusia.

Dengan penjelasan dan huraian di atas nyatalah bahawa soal melaksanakan syariat dan undang-undang Allah di dalam hidup di dunia ini bukanlah semata-mata bererti soal mencari bekal hidup bahagia di akhirat sahaja, bukan setakat itu sahaja kerana dunia dan akhirat itu adalah merupakan dua peringkat dan dua rangkaian hidup yang saling lengkap melengkapi, dan syariat serta undang-undang Allahlah yang menjadi penghubung antara kedua-dua peringkat dan rangkaian hidup umat manusia itu. Penyelarasan berpandukan syariat dan undang-undang Allah itu tidak mungkin sekali-kali mengganggu kebahagiaan hidup umat manusia di dalam akhirat kelak, bahkan penyelarasan itu boleh dirasakan dan dinikmati dalam masa hidup di dunia ini, yang akan bersambung pula dalam hidup di dalam abadi di akhirat kelak.

Inilah asas konsep Islam bagi seluruh wujud ini, bagi wujud uamt manusia di bawah lingkungan konsep yang unik, berlainan bentuk dan hakikatnya daripada konsep-konsep yang lain, yang pernah dikenal dan dihayati oleh umat manusia.

Sesungguhnya menghayati syariat Allah – mengikut konsep ini adalah suatu jaminan bagi perseimbangan dan penyelarasan hubungan antara umat manusia dengan alam semesta, di antara undang-undang yang memerintah fitrah umat manusia dengan undang-undang yang memerintah alam semesta, juga penyelarasan di antara undang-undang umum alam semesta dengan syariat Allah yang mengatur hidup umat manusia. Dengan demikian maka terlaksanalah pengabdian oleh umat manusia kepada Tuhan Yang Maha Esa, seperti mana alam semesta mengabdikan diri kepada Allah, Tuhan Maha Pencipta.

Salah satu contoh mengenai perlunya penyelarasan antara undang-undang yang memerintah umat manusia ialah contoh perdebatan di antara Nabi Ibrahim a.s. – moyang umat Islam – dengan Namrud, seorang raja yang angkuh. Namrud telah mendakwa dirinya sebagai orang yang paling berkuasa di dunia, berkuasa memberikan hidup dan mati umat manusia tetapi beliau telah jatuh tersungkur lalu menyerah kalah berhadapan dengan cabaran Nabi Ibrahim supaya beliau tidak hanya memperlihatkan kekuasaannya ke atas umat manusia sahaja, tapi hendaklah beliau membuktikan kuasanya mengubah keadaan alam semesta. Amat indah sekali cerita yang dibentangkan melalui firman ini :

أَلَمْ تَرَ إِلَى الَّذِي حَآجَّ إِبْرَاهِيمَ فِي رِبِّهِ أَنْ آتَاهُ اللّهُ الْمُلْكَ إِذْ قَالَ إِبْرَاهِيمُ رَبِّيَ الَّذِي يُحْيِي وَيُمِيتُ قَالَ أَنَا أُحْيِي وَأُمِيتُ قَالَ إِبْرَاهِيمُ فَإِنَّ اللّهَ يَأْتِي بِالشَّمْسِ مِنَ الْمَشْرِقِ فَأْتِ بِهَا مِنَ الْمَغْرِبِ فَبُهِتَ الَّذِي كَفَرَ وَاللّهُ لاَ يَهْدِي الْقَوْمَ الظَّالِمِينَ (258)

Maksudnya: “Apakah tidak kamu perhatikan [Namrud Raja Babilonia] yang mendebat dengan Ibrahim tentang Tuhannya [Allah] kerana Allah telah memberikan kepada orang itu pemerintah [kekuasaan]? Ketika Ibrahim mengatakan: “Tuhanku ialah yang menghidup dan mematikan.
 Orang itu berkata: “Saya dapat menghidup dan mematikan.” Ibrahim menjawab: “Sesungguhnya Allah menerbitkan matahari dari timur, maka terbitkanlah dia dari barat.” Kerana itu hairan terdiamlah orang yang kafir itu dan Allah tidak memberi petunjuk kepada kaum yang zalim.”

(Al-Baqarah: 258)

Maka benarlah Allah telah berfirman :

أَفَغَيْرَ دِينِ اللّهِ يَبْغُونَ وَلَهُ أَسْلَمَ مَن فِي السَّمَاوَاتِ وَالأَرْضِ طَوْعًا وَكَرْهًا وَإِلَيْهِ يُرْجَعُونَ

Maksudnya: “Apakah mereka mencari agama yang lain daripada agama Allah, padahal kepadaNyalah menyerah diri segala apa yang di langit dan di bumi, baik dengan suka mahupun terpaksa dan kepada Allahlah mereka dikembalikan.”

(Aali-Imran: 83)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *