Keagungan Iman

وَلاَ تَهِنُوا وَلاَ تَحْزَنُوا وَأَنتُمُ الأَعْلَوْنَ إِن كُنتُم مُّؤْمِنِينَ

“Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah kamu bersedih hati, pada hal kamulah orarg-orang yang paling tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yang beriman.”

(Aali Imran: 139)

Masalah yang mula-mula sekali terlintas di dalam ingatan dengan membaca arahan Allah melalui ayat ini ialah masalah jihad dalam bentuk perang. Tetapi arahan ini sebenarnya mempunyai hakikat dan jangkauan yang lebih jauh lagi.

Arahan ini menggambarkan bagaimanakah mestinya sikap seseorang beriman itu terhadap segala sesuatu; bagaimanakah semestinya perasaan, konsep dan penilaiannya terhadap masalah-masalah, terhadap peristiwa-­peristiwa dan juga terhadap individu manusia, pada keseluruhannya.

Arahan ini juga menggambarkan perasaan mulia dan agung, yang mestinya menjadi pegangan orang beriman di dalam menghadapi setiap kemungkinan; iaitu di dalam menghadapi setiap realiti, setiap nilai dan setiap orang manusia, perasaan mulia dan agung memegang iman dan nilainya yang mengatasi segala bentuk nilai yang datang dari sumber yang lain.

Perasaan agung dan mulia dalam menghadapi seluruh tenaga yang menyeleweng dari panduan iman, dalam menghadapi seluruh nilai yang tidak bersumberkan iman, menghadapi adat resam yang tidak berpandukan iman, menghadapi undang-undang yang tidak berorientasikan iman, dan menghadapi segala macam bentuk realiti yang tidak dihayati iman.

Perasaan agung dan mulia di dalam keadaan hidup masih lemah, pengikut masih kurang, wang masih kering itu sebenarnya sama sahaja bentuknya dengan perasaan agung dan mulia ketika sedang berada di puncak kekuatan, pengaruh dan kekayaan.

Rasa agung dan mulia yang tidak mengenal mundur bila berhadapan dengan kekuasaan yang ganas, dengan tradisi sosial yang pincang, dengan perundangan yang batil dan dengan realiti yang popular dan disukai masyarakat, tapi bertentangan dengan konsep iman.

Sikap padu dan teguh di dalam berjihad, adalah merupakan sebahagian dari rasa agung dan mulia yang dimaksudkan oleh arahan Ilahi di atas.

Perasaan agung dan mulia memegang iman itu bukanlah bererti keazaman yang mutlak, yang hanya membuak di dalam hati sahaja, atau bererti semangat berkobar-kobar tak menentu, atau sikap hangat-hangat tahi ayam; tetapi ia sebenarnya bererti rasa agung dan mulia berdasarkan kebenaran hakiki kebenaran yang sebati dengan tabiat alam. Kebenaran yang tetap hidup walaupun dicabar deh kekuatan, oleh konsep dan realiti. Kebenaran atau “hak” yang bersambung dengan Allah Yang Maha Hidup dan tidak mengenal mati.

Setiap masyarakat itu memang mempunyai cara berfikir sendiri, memang mempunyai adat resam sendiri, yang sangat berpengaruh; memang juga mempunyai nilai-nilai yang sukar ditentang; nilai-nilai yang menekan setiap anggota masyarakat supaya terikat dengannya. Cara berfikir, adat resam dan nilai itu menekan setiap orang yang tidak mempunyai persediaan yang kukuh. Begitu juga setiap konsep yang sedang berakar tunjang di dalam masyarakat, memang mempunyai ikatan yang kukuh dan kuat, yang sukat dikikis tanpa dihadapi dengan suatu konsep yang kebal, yang dicedok dari sumber Ilahi.

Setiap orang yang menentang arus masyarakat, yang menentang cara berfikir masyarakat, menentang adat resam, nilai hidup, fikiran konsepnya, menentang penyelewengannya, tentunya akan merasa tersisih dan sedih hati kalau dia tidak berpegang kepada dahan yang lebih kukuh dari manusia itu sendiri, lebih teguh daripada bumi dan lebih agung daripada hidup itu sendiri. Kerana Allah pasti tidak akan membiarkan orang yang beriman keseorangan menghadapi tekanan, kesepian menanggung beban yang berat itu; oleh kerana itulah arahan seperti ini diturunkan:

وَلاَ تَهِنُوا وَلاَ تَحْزَنُوا وَأَنتُمُ الأَعْلَوْنَ إِن كُنتُم مُّؤْمِنِينَ

“Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah kamu bersedih hati, pada hal kamulah orarg-orang yang paling tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yang beriman.”

(Aali Imran: 139)

Arahan seperti ini datang untuk menghadapi rasa lemah dan dukacita (sedih) iaitu dua jenis perasaan yang selalu menghayati perasaan tiap orang yang menjalankan tugas-tugas dakwah ke jalan kebenaran; menghadapinya dengan rasa agung dan mulia di samping bersabar dan teguh memegang pendirian; rasa bangga yang tercetus dari hati orang yang berjiwa besar, orang yang tak gentar menghadapi ujian hidup. Orang yang tidak gentar menghadapi kezaliman yang sedang berkuasa dan realiti hidup yang sedang berpengaruh, juga majoriti manusia yang lebih memihak kepada yang sesat.

Sesungguhnya orang yang beriman itulah orang yang paling tinggi darjatnya, paling tinggi darjat tempat pergantungannya. Apakah nilai dunia seluruhnya, manusia sekaliannya, nilai yang besar pengaruhnya, dan pandangan-pandangan hidup manusia sedangkan dia menatang-terima tugasnya daripada Allah dan akan melaporkan hasilnya di hadapan Allah dan dia menghayati program Allah?

Orang beriman itulah orang yang paling mulia fahamannya, paling mulia konsepnya terhadap hakikat wujud dan hakikat keimanan kepada Allah Yang Maha Agung di dalam bentuk yang dibawa oleh Islam; itulah konsep yang paling lengkap untuk mencapai hakikat yang agung. Seandainya dibandingkan syariat dan pegangan hidup orang beriman itu dengan kemajuan ilmu pengetahuan umat manusia sejak zaman purbakala hinggalah ke zaman moden ini maka perbandingannya tak ubah seperti coretan seorang kanak kanak kecil atau lukisan seorang buta dibandingkan dengan lukisan karya pelukis agung berkalibar antara bangsa.

Pendek kata orang beriman itulah orang yang paling tinggi darjatnya, yang paling mulia dan agung dari segi: konsep, dari segi hati nurani dan perasaan, dari segi syariat dan sistem hidup, kerana dia menatang terima dan mencedok semuanya itu daripada Allah SWT Pencipta alam semesta.

Demikianlah halnya orang-orang Islam generasi pertama dahulu menghadapi harimau kertas kuasa-kuasa saduran dan pandangan hidup yang memeras keringat tenaga manusia serta konsep jahiliyah yang besar pengaruhnya ketika itu jahiliyah yang tidak dimiliki oleh suatu zaman tertentu sahaja, tapi menjadi masalah setiap zaman, di mana sahaja masyarakat itu menyeteweng daripada garis panduan Islam.

Demikian juga halnya Al-Mughirah bin Syu’bah r.a. telah berhadapan dengan teguhnya memberi penjelasan tentang konsep Islam terhadap jahiliyah sewaktu beliau berada di dalam khemah Rustam, Panglima tentera Parsi di medan perang Qadisiyah. Kejadian yang berlaku itu adalah seperti ini:

Abu Osman An-Nahdi telah menceritakan: bila Al-Mughirah tiba di Qantarah, beliau pun terus menyeberang sungai dengan tujuan hendak berjumpa dengan orang Parsi yang mengajak beliau berunding. Setelah beliau sampai maka orang-orang (pegawai-pegawai tentera) Parsi pun menyuruh beliau duduk dan meminta kebenaran Rustam untuk berjumpa dengan beliau. Orang-orang Parsi itu tidak mengubah suatu apa pun, baik pakaian dan tempat tinggal mereka serta lambang kebesaran kerajaan mereka, sebagai bukti bahawa mereka tidak merasa gentar menghadapi tentera Islam. Al-Mughirah masuk ke dalam khemah Panglima itu, sedangkan orang Parsi tidak menunjukkan sebarang perubahan sikap. Mereka masih berpakaian yang indah-indah dengan memakai topi berbentuk mahkota, baju-baju yang bersulam emas. Hamparan permaidani pun begitu indah dan hebat; Al-Mughirah masuk terus ke dalam khemah itu melalui permaidani yang terhampar indah hingga beliau sampai ke kerusi besar tempat duduk Rustam, lalu terus sahaja duduk di atas kerusi besar itu. Sikap dan kelakuan Al-Mughirah itu telah menimbulkan kemarahan pegawai-pegawai Parsi; lalu mereka menerpa ke arahnya sambil mengheretnya turun dari kerusi itu dengan sikap sombong dan angkuh dan dengan caci maki dan sumpah seranah. Melihat dan mengalami layanan seperti ini Al-Mughirah pun menjawab cacian mereka dengan mengatakan: “Mengikut berita dan khabar yang sampai kepada kami, tuan-tuan semua ini orang baik-baik, berbudi bahasa dan beradab, tapi kenapanya setelah melihat sendiri tahulah saya bahawa tidak ada satu bangsa pun yang lebih biadab daripada kamu. Kami orang Arab adalah bersaudara dan tidak ada sifat pengabdian diri kepada sesama manusia, kecuali di dalam saat peperangan: Sebelum ini saya sendiri pun menyangka bahawa kamu juga seperti kami, saling hormat menghormati dan berkasih mesra. Sebenarnya lebih baik kamu ceritakan berterus terang kepadaku bahawa segolongan daripada kamu menjadi Tuhan bagi golongan yang lain; lebih baik kamu berterus terang seperti itu daripada kamu melakukan perbuatan biadab terhadapku seperti tadi, dan lebih baik kamu beritahu terlebih dahulu baha­wa perbuatan seperti yang aku lakukan tadi tidak boleh dilakukan di tempat kamu. Sebab sesungguhnya bukanlah aku yang sengaja memandai-mandai mencari kamu untuk minta berunding; tapi kamulah yang telah menjemput aku datang ke mari. Sekarang tahulah aku bahawa kamu sedang dalam keadaan kacau bilau dan kucar-kacir dan aku suciah dapat pastikan bahawa kamu akan kalah di dalam pertempuran dengan kami; sebab tiada seorang pun raja atau pemerintah yang boleh tahan lama dan menang dengan memakai cara hidup seperti ini.”

Lihatlah pula bagaimana sikap Rab’a bin Amir dan kawan-kawannya di hadapan Rustam menjelang pertempuran di medan Qadisiyah:

Saad bin Abi Waqqas, Panglima tentera Islam dalam perang Qadisiyah telah menghantar Rab’a bin ‘Amir sebagai utusannya mengadap Rustam, panglima tentera Parsi, yang juga seorang anak raja Parsi. Lalu Rab’a pun masuk ke dalam bilik pejabat Rustam yang dihias begitu cantik, dengan bantal baldu bersulam dan hamparan permaidani yang indah. Rustam sendiri pula kelihatan memakai pakaian kebesaran bertatah berlian dan mahkota di kepalanya, sambil duduk di atas katil emas. Rab’a masuk dengan berpakaian biasa sahaja, dari kain yang kasar dan bersenjatakan sebuah perisai. Beliau menunggang kudanya terus ke dalam majlis perjumpaan dengan Rustam itu hingga sampai terus ke atas hamparan permaidani; lalu beliau turun dan mengikat kudanya di tepi bantal dan tilam berlapis itu sambil datang ke hadapan Rustam dengan membawa senjata dan bertopi besi. Tetapi pegawai dan pengawal-pengawal Rustam mengherdiknya dan menyuruh beliau meletakkan senjatanya. Beliau pun membantah: “Bukan aku yang minta datang ke mari, tapi kamulah yang menjemput kami. Kalau kamu beri kebebasan kepadaku membawa senjata bolehlah aku tinggal di sini; kalau tidak biarlah aku pulang sahaja.” Lalu Rustam pun mengarahkan pengawalnya supaya membiarkan sahaja beliau membawa senjata seperti yang dimintanya. Lalu beliau pun masuk dan duduk sambil bertongkatkan lembing tajamnya di atas tilam empuk, sampai tembus berlubanglah tilam-tilam itu. Kemudian Rustam pun bertanya: “Apakah puncanya tuan-tuan datang berperang dengan kami?” Rab’a pun menjawab dengan tegas: “Allah telah mengutus kami untuk menarik keluar sesiapa sahaja yang dikehendaki-Nya daripada pengabdian kepada sesama hamba Tuhan kepada pengabdian kepada Allah sahaja, dari kesempitan dunia kepada keselesaan hidup dunia dan akhirat, juga dari kezaliman agama-agama lain kepada keadilan agama Islam.”

Keadaan selalu berubah, musim silih berganti dan sekarang si Muslim menjadi orang yang dikalahkan di dalam perjuangan, tapi perasaan agung dan mulia mesti tetap menghayatinya, tetap menyala di dalam dadanya, tetapi menjiwai keyakinannya. Selama iman di dadanya belum luntur dan keyakinannya belum pudar, dia tidak akan merasa dirinya rendah melihat kejayaan orang yang menang dan tidak silau menyaksikan sikap angkuh pihak yang berkuasa. Dia tetap yakin bahawa kekalahan yang dialaminya adalah untuk sementara sahaja dan saat kemenangan akidah lambat laun akan tiba juga. Walau bagaimana gamat sekalipun keadaan, mujahid iman pantang melutut kepada pihak yang batil. Dia yakin bahawa seluruh manusia akan mati. Pejuang kebatilan pun akan mati juga walaupun mereka menang di dunia yang fana ini. Nilai kematian pejuang iman dan pejuang kebatilan jauh sekali bezanya. Pejuang iman mati syahid dan kembali ke pangkuan Tuhannya; sedang pejuang kebatilan mati hina dan terus dihumban ke neraka. Pejuang iman sentiasa mendengarkan seruan Tuhannya:

لاَ يَغُرَّنَّكَ تَقَلُّبُ الَّذِينَ كَفَرُواْ فِي الْبِلاَدِ (196) مَتَاعٌ قَلِيلٌ ثُمَّ مَأْوَاهُمْ جَهَنَّمُ وَبِئْسَ الْمِهَادُ (197) لَكِنِ الَّذِينَ اتَّقَوْاْ رَبَّهُمْ لَهُمْ جَنَّاتٌ تَجْرِي مِن تَحْتِهَا الأَنْهَارُ خَالِدِينَ فِيهَا نُزُلاً مِّنْ عِندِ اللّهِ وَمَا عِندَ اللّهِ خَيْرٌ لِّلأَبْرَارِ (198)

Maksudnya: “Jangan sekali-kali kamu terpedaya oleh kebebasan orang­-orang kafir bergerak di dalam negeri. Itu hanyalah kesenangan sementara, kemudian tempat tinggal mereka ialah jahannam, dan Jahannam itu adalah tempat yang seburuk-buruknya. Akan tetapi orang-orang yang bertakwa kepada Tuhannya, baqi mereka syurga yang mengalir sungai-sungai di bawahnya sedang mereka dalamnya sebagai tempat tinggal, anugerah dari sisi Allah. Dan apa yang di sisi Allah adalah lebih baik bagi orang yang berbakti.”

(Aali Imran: 196-198)

Walaupun masyarakat itu dikuasai oleh akidah, konsep, nilai dan realiti yang bertentangan dengan akidahnya, dia masih terus juga memelihara perasaan agung dan mulia dan memandang masyarkat itu dengan pandangan kasihan dan dia masih terus berazam untuk membimbing masyarakat itu ke arah kebenaran.

Biarpun kebatilan sedang popular, suaranya didengar dan dipatuhi; namun orang beriman tetap memandangnya melalui kaca matanya sendiri; dia tetap memandang yang batil itu tetap batil. Dia pasti akan mempertajam azamnya untuk berusaha menggantikan kebatilan itu dengan kebenaran, dan membebaskan masyarakat dari belenggu kebatilan itu.

Ketika masyarakat sedang tenggelam di dalam lubuk hawa nafsu, sedang bangga dengan beraneka ragam maksiat dan hiburan, sedang bergelumang dosa dan noda; si mukmin menyaksikan semuanya dengan tenang dan penuh azam untuk mengubah keadaan itu dan untuk menyelamatkan anggota-anggota masyarakat dari bahana itu dan membawa mereka ke jalan selamat, jalan yang diridai oleh Allah.

Setiap orang beriman yang berpegang teguh dengan ajaran agamanya akan berkeadaan seperti seorang yang menggenggam bara, dalam sebuah masyarakat songsang yang tidak menghiraukan agama, yang tidak mengenal erti kemuliaan yang hakiki, tidak menilai kesucian dan kebersihan. Walau semua orang mengejeknya, mempersendanya namun orang beriman tidak merasa hampa dan kecewa melihat sikap seperti itu. Dia akan menjawab ejekan dan sendaan itu dengan menggunakan jawapan orang-orang terdahulu darinya, yang telah menerima nasib sepertinya: iaitu jawapan Nabi Nuh kepada kaumnya:

إِن تَسْخَرُواْ مِنَّا فَإِنَّا نَسْخَرُ مِنكُمْ كَمَا تَسْخَرُونَ

Maksudnya: Jika kamu mengelek kami, maka sesungguhnya kami pun mengejekmu seperti kamu sekaliannya mengejek kami.”

(Hud: 38)

Terpampang di matanya pemandangan pawai yang terang gemerlapan bagi perjalanan kebenaran, seperti juga terpampang di hadapan matanya ke mana sudahnya perbarisan kafilah kebatilan yang gelap pekat; melalui firman Ilahi:

إِنَّ الَّذِينَ أَجْرَمُوا كَانُواْ مِنَ الَّذِينَ آمَنُوا يَضْحَكُونَ (29) وَإِذَا مَرُّواْ بِهِمْ يَتَغَامَزُونَ (30) وَإِذَا انقَلَبُواْ إِلَى أَهْلِهِمُ انقَلَبُواْ فَكِهِينَ (31) وَإِذَا رَأَوْهُمْ قَالُوا إِنَّ هَؤُلَاء لَضَالُّونَ (32) وَمَا أُرْسِلُوا عَلَيْهِمْ حَافِظِينَ (33) فَالْيَوْمَ الَّذِينَ آمَنُواْ مِنَ الْكُفَّارِ يَضْحَكُونَ (34) عَلَى الْأَرَائِكِ يَنظُرُونَ (35) هَلْ ثُوِّبَ الْكُفَّارُ مَا كَانُوا يَفْعَلُونَ (36)

Maksudnya: “Sesungguhnya orang-orang yang berdosa, adalah mereka dahulunya mentertawakan orang-orang yang beriman. Dan apabila orang-orang yang beriman itu lalu di hadapan mereka, mereka saling mengerdipkan matanya. Dan apabila orang-orang berdosa itu kembali kepada kaumnya, mereka kembali dengan gembira. Dan apabila mereka melihat orang-orang mukmin, mereka mengatakan: “Sesungguhnya mereka itu benar-benar orang yang sesat. Pada hal orang-orang yang berdosa itu tidak dikirim untuk menjadi penjaga bagi orang-orang mukmin. Maka pada hari ini orang-orang yang beriman mentertawakan orangorang kafir. Mereka duduk di atas katil bertilam sambil memandang. Sesungguhnya orang-orang kafir itu telah diberi ganjaran terhadap apa yang dahulu mereka kerjakan.”

(Al-Mutaffifin: 29-36)

Memang sejak dari dahulu lagi Al-Quran telah menceritakan kepada kita tentang apa yang dikatakan oleh orang-orang kafir kepada orang-orang beriman:

وَإِذَا تُتْلَى عَلَيْهِمْ آيَاتُنَا بَيِّنَاتٍ قَالَ الَّذِينَ كَفَرُوا لِلَّذِينَ آمَنُوا أَيُّ الْفَرِيقَيْنِ خَيْرٌ مَّقَامًا وَأَحْسَنُ نَدِيًّا

Maksudnya: “Dan apabila dibacakan kepada mereka ayat Kami yang terang maksudnya, nescaya orang-orang yang kafir berkata kepada orang-orang yang beriman: “manakah di antara kedua golongan [kafir dan mukmin] yang lebih baik tempat tinggalnya dan lebih indah tempat pertemuannya?”

(Maryam: 73)

Ya … yang manakah satu lebih baik? Apakah golongan pembesar dan hartawan yang tak percayakan Muhammad itu? Atau golongan lemah dan miskin yang selalu mengerumuninya? Golongan yang mana? Apakah golongan An-Nadhru bin Al-Harith, Amru bin Hisyam, Al-Walid bin Al-Mughirah, dan Abu Sufyan bin Harb? Ataupun Bilal, Ammar, Suhaib dan Khabbab? Manakah yang Iebih baik: Orang-orang yang menerima dakwah Muhammad lalu diikutinya; tapi mereka semuanya orang-orang kecil yang tidak disegani oleh masyarakat Quraisy. Tempat mereka berkumpul pun hanya sebuah rumah kecil sahaja seperti rumah Al-Arqam ataupun musuh mereka yang selalu mengadakan pertemuan di gedung-gedung besar dan indah, tambah lagi mereka adalah orang besar, berkuasa dan berpengaruh pula. Mana satu yang lebih baik?

Inilah logik dunia, logik orang-orang yang tertutup mata hatinya dari hubungan dengan kemuliaan hakiki di setiap generasi dan di setiap tempat. Sesungguhnya menjadi tanda bahawa Allah bersifat Maha Bijaksana dengan mentakdirkan bahawa menegakkan akidah itu biasanya boleh berhasil dalam suasana yang sederhana, tanpa perhiasan dan kulit luar yang berkilauan dan tidak memakai daya penarik yang palsu, tidak men­dapat perlindungan dari pihak berkuasa, tidak boleh menawarkan sebarang keselesaan kepada sesiapa pun dan tidak mampu menawarkan sebarang jaminan apa pun. Yang ada padanya hanyalah kesungguhan dan ketabahan hati, kesanggupan menanggung susah dan derita, dan perasaan rela dan cinta mati syahid. Akidah ini boleh dianuti oleh siapa sahaja yang rela menganutnya dengan penuh keyakinan bahawa dia menganut akidah ini kerana Allah semata-mata bukan kerana manusia, bukan kerana sesuatu kepentingan yang dikejarnya. Manakala orang-orang yang gilakan kedudukan dan pangkat, orang yang cinta harta wang dan kemewahan dunia, boleh menolak dan meninggalkannya. Demikian juga orang yang lebih memihak kepada nilaian manusia daripada nilaian Allah.

Sesungguhnya orang beriman tidak akan mencedok nilai dan pegangan hidupnya daripada sesama umat manusia kerana dia mencedoknya daripada Allah sahaja; Tuhan yang menjadi penjamin dan pelindungnya. Dia tidak rela mencedok sesuatu daripada sesama manusia kerana yang demikian bererti menjerumuskan dirinya ke lembah kehinaan dan menjadikan dia pengikut hawa nafsu. Dia hanya akan menimba: segala sesuatu daripada Allah sahaja sebagai sumber yang hakiki. Oleh kerana demikianlah sikapnya maka dia tidak merasa dukacita dan lemah sedikit pun. Perlu apa dia merasa dukacita dan lemah, sedang dia mempunyai hubungan dan kontak langsung dengan Tuhannya sendiri?

Dia selamanya tetap mempertahankan kebenaran, sebab tiada yang lain lagi sesudah kebenaran itu kecuali kesesatan. Biarlah kesesatan mempunyai kekuatan dan kekuasaan, biarlah ia mempunyai majoriti pergikut yang besar, biarlah, sebab itu semua tidak akan berupaya mengubah kebenaran itu menjadi kesesatan dan kebatilan. Setiap orang beriman pasti tidak akan memihak kepada yang sesat walaupun bagaimana ujian yang datang dan walau apa juga risikonya.

Firman:

رَبَّنَا لاَ تُزِغْ قُلُوبَنَا بَعْدَ إِذْ هَدَيْتَنَا وَهَبْ لَنَا مِن لَّدُنكَ رَحْمَةً إِنَّكَ أَنتَ الْوَهَّابُ (8) رَبَّنَا إِنَّكَ جَامِعُ النَّاسِ لِيَوْمٍ لاَّ رَيْبَ فِيهِ إِنَّ اللّهَ لاَ يُخْلِفُ الْمِيعَادَ (9)

Maksudnya: “Ya Tuhan kami, janganlah Engkau jadikan hati kami condong kepada kesesatan sesudah Engkau beri petunjuk kepada kami dan kurniakanlah kepada kami rahmat dari sisi Engkau kerana sesungguhnya Engkaulah Yang Maha Pengurnia. Hai Tuhan kami sesungguhnya Engkaulah mengumpulkan manusia untuk menerima pembalasan pada hari yang tak ada keraguan padanya. Sesungguhnya Allah tidak menyalahi janji.”

(Aali Imran: 8-9)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *