Jaraknya Jauh

Ada suatu fakta penting yang perlu kita jadikan pedoman dalam gerakan dakwah, sama ada dakwah di kalangan orang-orang yang sudah menganut Islam atau belum. Fakta itu terbit daripada tabiat dan sejarah Islam sendiri.

Fakta yang dimaksudkan itu ialah bahawa Islam itu adalah merupakan suatu konsep yang lengkap mengenai pengertian wujud dan hidup, suatu konsep yang merrpunyai ciri-ciri tertentu. Konsep itu kemudiannya melahirkan suatu program tersendiri mengenai seluruh aspek kehidupan; program yang menjadi dasar kepada suatu sistem yang unik.

Konsep ini berlainan sama sekali dengan seluruh konsep jahiliyah, sama ada jahiliyah kuno atau jahiliyah moden. Kadang-kadang kelihatan ada beberapa titik persamaan di antara konsep Islam dalam beberapa aspek tertentu, yang berupa masalah sampingan; tetapi sumber asal dari mana soal-soal sampingan itu datang adalah berlainan daripada apa yang pernah dikenal oleh umat manusia selama ini.

Tugas utama Islam ialah membentuk hidup umat manusia; hidup yang selaras dengan konsep ini, dan menjelmakan konsep ini ke dalam alam realiti; di samping menegakkan peraturan Ilahi yang telah digariskan oleh Allah SWT dan mampu melahirkan umat Islam yang akan menjadi model bagi terlaksananya peraturan Ilahi itu.

Allah SWT berfirman:

كُنتُمْ خَيْرَ أُمَّةٍ أُخْرِجَتْ لِلنَّاسِ تَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَتَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنكَرِ وَتُؤْمِنُونَ بِاللّهِ

Maksudnya: “Kamu adalah umat yang terbaik yang dilahirkan untuk manusia, menyuruh kepada yang maaruf, dan mencegah dari yang mungkar, dan beriman kepada Allah.”

(Aali Imran: 110)

Mengenai sifat umat Islam yang sebenar, Allah telah memberikan gambaran yang terang:

الَّذِينَ إِن مَّكَّنَّاهُمْ فِي الْأَرْضِ أَقَامُوا الصَّلَاةَ وَآتَوُا الزَّكَاةَ وَأَمَرُوا بِالْمَعْرُوفِ وَنَهَوْا عَنِ الْمُنكَرِ وَلِلَّهِ عَاقِبَةُ الْأُمُورِ

Maksudnya: “Orang-orang Yang jika Kami teguhkan kedudukan mereka di muka bumi nescaya mereka mendirikan sembahyang, menunaikan zakat, menyuruh berbuat yang maaruf dan mencegah dari perbuatan yang mungkar, dan kepada Allahlah kembali segala urusan.”

(Al-Haj: 41)

Bukanlah tugas Islam untuk berkompromi dengan konsep-konsep jahiliyah yang sedang mempengaruhi dunia sekarang, juga dengan realiti jahiliyah yang sedang merata di mana-mana sahaja. Bukan ini yang menjadi tugasnya pada ketika konsep ini mula lahir, dan bukan itu juga tugasnya sekarang ini dan masa akan datang kerana jahiliyah itu ialah jahiliyah. Ia bererti penyelewengan dan pemesongan daripada ubudiah kepada Allah semata-mata, juga penyelewengan dari peraturan Ilahi mengenai kehidupan. Jahiliyah itu juga bererti menimba dan mencedok segala panduan hidup yang berbentuk peraturan dan undang-undang, adat resam dan nilai-nilai, daripada sumber yang.bukan sumber Ilahi sedangkan Islam itu tetap Islam jua; tugas pokoknya ialah memindahkan umat manusia keluar dari jahiliyah kepada Islam!

Jahiliyah bererti pengabdian oleh manusia ke atas sesama manusia, dengan makna bahawa sebahagian manusia membuat undang-undang untuk sesama manusia, dengan tidak mendapat izin Allah dalam apa jua urusan hidup.

Manakala Islam pula bererti ubudiah dan kepatuhan manusia mengabdikan diri kepada Allah semata-mata, dengan cara menerima daripada Allah sahaja semua konsep, akidah, undang-undang dan nilai-nilai dan membebaskan diri sepenuhnya dari setiap bentuk pengabdian kepada sesama hamba Allah.

Hakikat inilah yang lahir dari tabiat Islam, juga dari tabiat peranan Islam di dalam dunia, yang mesti kita pakai dan jadikan panduan, ketika kita mendakwahkan Islam kepada umat manusia, baik manusia yang sudah Muslim ataupun yang belum jadi Muslim.

Sesungguhnya Islam tidak dapat menerima cara penyelesaian yang berbentuk separuh masa dalam pergeserannya dengan jahiliyah; baik penyelesaian di bidang konsep mahupun penyelesaian di bidang realiti yang dihasilkan oleh konsep itu. Penyelesaiannya satu sahaja: sama ada Islam yang menang, atau jahiliyah yang hancur berkecai, atau sebaliknya. Tidak akan ada penyelesaian yang separuh masak, tidak ada perkongsian di dalam penyelesaian dalam bentuk separuh Islam dan separuh jahiliyah. Yang ada hanya sama ada Islam atau jahiliyah. Islam selamanya memandang bahawa hak dan kebenaran itu satu sahaja, tiada dua baginya; dan yang lain daripada yang hak itu ialah kebatilan tiada titik pertemuan antara keduanya yang ada ialah hukum Allah atau hukum jahiliyah – syariat Allah atau hawa nafsu. Firman Allah mengenai hal ini sudah cukup diketahui, antaranya:

وَأَنِ احْكُم بَيْنَهُم بِمَآ أَنزَلَ اللّهُ وَلاَ تَتَّبِعْ أَهْوَاءهُمْ وَاحْذَرْهُمْ أَن يَفْتِنُوكَ عَن بَعْضِ مَا أَنزَلَ اللّهُ إِلَيْكَ

Maksudnya: “Dan hendaklah kamu memutuskan perkara di antara mereka [menjalankan pemerintahan] menurut apa yang diturunkan Allah dan janganlah kamu mengikut hawa nafsu mereka. Dan berhati-hatilah kamu terhadap mereka, supaya mereka tidak memalingkan kamu dari sebahagian apa yang telah diturunkan Allah kepadamu.”

(Al-Maidah: 49)

فَلِذَلِكَ فَادْعُ وَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ وَلَا تَتَّبِعْ أَهْوَاءهُمْ

Maksudnya: “Maka kerana itu serulah mereka kepada agama itu dan tetaplah sebagaimana yang diperintahkan kepadamu dan janganlah mengikuti hawa nafsu mereka.”

(Asysyura: 15)

dan:

فَإِن لَّمْ يَسْتَجِيبُوا لَكَ فَاعْلَمْ أَنَّمَا يَتَّبِعُونَ أَهْوَاءهُمْ وَمَنْ أَضَلُّ مِمَّنِ اتَّبَعَ هَوَاهُ بِغَيْرِ هُدًى مِّنَ اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ لَا يَهْدِي الْقَوْمَ الظَّالِمِينَ

Maksudnya: “Jika mereka tidak menjawab cabaranmu maka ketahuilah bahawa sesungguhnya mereka hanyalah mengikuti hawa nafsu mereka sahaja; dan siapakah yang lebih sesat daripada orang yang mengikuti hawa nafsunya dengan tidak mendapat petunjuk dari Allah sedikit pun? Sesungguhnya Allah tidak memberi petunjuk kepada orang-orang zalim.”

(Al-Qasas: 50)

ثُمَّ جَعَلْنَاكَ عَلَى شَرِيعَةٍ مِّنَ الْأَمْرِ فَاتَّبِعْهَا وَلَا تَتَّبِعْ أَهْوَاء الَّذِينَ لَا يَعْلَمُونَ (18) إِنَّهُمْ لَن يُغْنُوا عَنكَ مِنَ اللَّهِ شَيئًا وإِنَّ الظَّالِمِينَ بَعْضُهُمْ أَوْلِيَاء بَعْضٍ وَاللَّهُ وَلِيُّ الْمُتَّقِينَ (19)

Maksudnya: “Kemudian Kami jadikan kamu berada di atas satu syariat [undang-­undang/peraturan] tentang urusan itu [agama]. Maka ikutilah syariat itu dan janganlah kamu ikuti hawa nafsu orang-orang yang tidak mengetahui. Sesungguhnya mereka sekali-kali tidak akan dapat menolak daripada kamu sedikit pun daripada [seksaan] Allah dan sesungguhnya orang-orang yang zalim itu sebahagian mereka menjadi penolong bagi sebahagian yang lain. Dan Allah adalah pelindung orang-orang yang taqwa.”

(Al-Jatsiah: 18-19)

dan:   

أَفَحُكْمَ الْجَاهِلِيَّةِ يَبْغُونَ وَمَنْ أَحْسَنُ مِنَ اللّهِ حُكْمًا لِّقَوْمٍ يُوقِنُونَ

Maksudnya: “Apakah hukum jahiliyah yang mereka kehendaki dan hukum siapakah yang lebih baik daripada hukum Allah bagi orang-orang yang yakin.”

(Al-Maaidah: 50)

Memang dua sahaja perkaranya; tiada tiga; iaitu: sama ada mematuhi suruhan Allah dan Rasul-Nya atau sama ada mematuhi hawa nafsu. Sama ada hukum Allah atau hukum Jahiliyah. Sama ada melaksanakan hukum yang Allah turunkan dengan amanah atau pun menyelewengkan peraturan yang telah Allah tetapkan. Tiada lagi sebarang dalih atau alasan boleh dikemukakan untuk melepaskan diri dari ketetapan yang begitu jelas dan pemutus dari Allah itu.

Dari keterangan di atas nyatalah bahawa tugas Islam ialah menyingkirkan jahiliyah dari sebarang peranan memimpin umat manusia dan mengambil alih peranan, yang sedang dilakukan oleh jahiliyah di dalam urusan yang disebutkan itu; dan melaksanakan peranan memegang pimpinan umat manusia itu dengan berpandukan kepada program Islam sendiri; pimpinan yang bermatlamatkan kebahagiaan abadi bagi seluruh umat manusia, juga bermatlamatkan kebajikan sejati kepada mereka, dengan cara membawa mereka kembali mengikuti jalan Tuhannya, membawa mereka kembali ke pangkuan Tuhan mereka, serta membawa kemudahan yang terbit hasil perseragaman antara gerak geri manusia dan gerak balas tempat mereka tinggal. Demikian juga tugas Islam itu untuk membawa umat manusia keluar dari alam yang rendah ke alam yang tinggi dan membebaskan mereka dari pemerintahan hawa nafsu. Ataupun seperti jawapan Sayidina Rab’a bin `Aamir ketika disoal oleh Rustam Panglima tentera Parsi di medan perang Qadisiyah, tentang apakah punca dan motif yang menyebabkan orang-orang Islam datang berperang dengan orang Parsi, dan apakah sebab yang mendorong mereka rela bersusah payah berperang. Soalan itu dijawab dengan tegas seperti ini: “Allah telah mengutus Kami untuk menarik keluar sesiapa sahaja yang Allah izinkan, dari keadaan mengabdi kepada sesama manusia kepada keadaan beribadat kepada Allah sahaja, dari kesempitan hidup dunia kepada keselesaan hidup dunia dan akhirat, juga dari kekejaman agama-agama kepada keadilan Islam.”

Islam datang bukan dengan tujuan menjadi pak turut hawa nafsu yang menjelma di dalam konsep hidup, undang-undang dan realiti, dan adat resam yang telah wujud sejak Islam datang dahulu lagi dan yang sedang menghayati kita sekarang, baik di timur mahupun di barat. Islam datang untuk menghapuskan itu semuanya dan menegakkan kehidupan umat manusia di atas dasar Islam sendiri. Islam datang untuk menyusun dan mengatur semula realiti hidup umat manusia mengikut pelan induknya sendiri; yang walaupun dalam soal-soal kecil tertentu terdapat beberapa persamaan dengan jahiliyah; tapi dasar kedua-duanya sangat berlainan sama sekali. Islam bersumber kepada pengajaran Allah, manakala jahiliyah pula bersumber kepada hawa nafsu manusia.

Firman:

وَالْبَلَدُ الطَّيِّبُ يَخْرُجُ نَبَاتُهُ بِإِذْنِ رَبِّهِ وَالَّذِي خَبُثَ لاَ يَخْرُجُ إِلاَّ نَكِدًا

Maksudnya: “Adapun negeri yang baik itu keluarlah tumbuhan-tumbuhannya dengan izin Allah; sedangkan negeri yang tidak baik itu tamannya tidak akan mengeluarkan hasil melainkan dengan susah.”

(Al-A’raaf: 58)

Jahiliyah itu adalah buruk, baik dahulu mahupun sekarang. Keburukan­nya boleh jadi berubah bentuk lahirnya tapi asal dan tempat semaiannya tetap satu sahaja, iaitu hawa nafsu manusia yang jahil dan tidak mahu terjejas sedikit pun kepentingan diri mereka, kepentingan golongan atau kepentingan bangsa yang mereka pandang lebih bernilai daripada keadilan, kebenaran dan kebaikan; hingga datanglah syariat Allah lalu dihapuskannya semua itu, dan digantikan dengan satu undang-undang yang tidak dapat dinodai oleh hawa nafsu dan dipengaruhi oleh kepentingan pihak-pihak tertentu.

Oleh kerana garis pemisah di antara program Allah dan program manusia itu terlalu jauh jaraknya, maka mustahillah akan terdapat sebarang pertemuan: antara keduanya di dalam suatu sistem dan mustahil pula membancuh keduanya di dalam satu wadah. Mustahil untuk menggabungkan keduanya dalam suatu acuan untuk melahirkan suatu hasil yang baru; sebab seperti mana Allah tidak akan ampunkan orang mensyirikkan-Nya maka Allah juga sudah pasti tidak akan ampunkan orang yang membancuh program-Nya dengan program yang lain.

Hakikat ini sayugia disematkan benar di dalam ingatan kita ketika kita mengemukakan Islam kepada umat manusia, supaya kita tidak tergamam dan tergagap-gagap sehingga menimbulkan keraguan orang terhadap Islam. Apabila kita sudah mula menyampaikan seruan Islam kepada umat manusia maka kita tidak boleh berhenti menjalankan kegiatan itu melainkan sesudah mereka yakin bahawa Islam akan mengubah corak hidup mereka, mengubah konsep dan realiti hidup mereka, akan menukar segalanya dengan yang baru, yang lebih baik dan lebih tinggi mutunya, lebih sesuai dengan taraf mereka sebagai manusia. Dengan perubahan-perubahan itu maka akan terkikislah sisa-sisa jahiliyah.

Adalah menjadi suatu kewajipan kita untuk tidak membiarkan umat manusia terus menerus dikelirukan. Kita berkewajipan memberi pengertian kepada mereka bahawa Islam itu bukanlah hanya suatu aliran fikiran atau isme mengenai realiti kehidupan manusia, seperti isme-isme yang lahir sekarang (umpamanya sosialisme, komunisme, kapitalisme dll); sebab Islam bukanlah hanya sekadar suatu sistem yang mengenai realiti manusia sahaja, seperti halnya isme-isme bikinan manusia. Islam adalah Islam. Islam dengan keperibadiannya tersendiri dan konsepnya yang bebas dan tidak terikat kepada mana-mana jua konsep duniawi. Islam sanggup dan mampu melahirkan suatu realiti yang lebih baik daripada yang diimpikan oleh umat manusia melalui isme-isme bikinan manusia sendiri itu. Islam yang tinggi nilainya, yang suci dan murni, terpancar indah dari sumber asli: langsung.daripada Allah Yang Maha Besar dan Maha Agung.

Apabila kita mengerti dan faham akan hakikat Islam seperti yang kita huraikan tadi maka secara otomatis pengertian dan faham kita itu akan memberikan kekuatan dan daya untuk mengemukakan Islam kepada umat manusia dengan cara terbuka dan suara yang nyaring. Pengertian dan fahaman itu memberi keyakinan bahawa apa yang ada pada kita ialah kebenaran mutlak dan apa yang masih dipegang oleh manusia jahiliyah itu ialah kebatilan. Pengertian dan fahaman itu juga akan menimbulkan rasa kasihan kita melihat umat manusia yang sedang hidup di dalam kesesatan dan timbul rasa berkewajipan untuk mengajak dan membimbing mereka ke jalan kebenaran; akan timbul pula rasa simpati yang mendalam, yang menggamit kita untuk berusaha menyampaikan seruan hidayah Ilahi kepada mereka.

Kita jangan hanya cukup dengan usaha mendakwahkah Islam kepada umat manusia dengan cara berbisik-bisik sahaja dan jangan bersikap bertele-tele dalam menghentam syahwah dan konsep mereka yang menyeleweng itu. Kita mesti berterus terang memberitahu mereka dan mengatakan: “dasar jahiliyah yang tuan-tuan sedang hayati ini adalah najis dan, Allah hendak mensucikan tuan-tuan. Realiti hidup tuan-tuan adalah kotor maka Allah mahu membersihkannya. Mutu hidup tuan-tuan sangat rendah oleh sebab itu Allah hendak mengangkatnya. Tuan-tuan sekarang sedang hidup dalam penderitaan, kepicikan dan kesempitan, maka Allah mahu meringankan beban itu dan Islam akan mengubah konsep hidup tuan-tuan, realiti dan nilai tuan-tuan dan akan mengangkat darjat hidup tuan-tuan ke suatu taraf yang tuan-tuan tidak mungkin mencapainya melalui realiti hidup jahiliyah ini. Seandainya tuan-tuan tidak dapat mengerti tentang konsep ini kerana disekat oleh musuh-musuh Islam yang bekerja tidak berhenti-hentinya membanting tulang, menghalang dari wujudnya hidup cara Islam itu, maka ketahuilah bahawa kami telah dapat melihatnya melalui hati kami, terpahat indah melalui Al-Quran kami dan melalui sejarah dan konsep kami bagi menempuh zaman depan yang gemilang, yang tidak kami ragui sedikit pun.

Begitulah hendaknya kita katakan kepada umat manusia pada ketika kita mengemukakan Islam kepada mereka; kerana ini adalah suatu hakikat dan kerana inilah bentuk percakapan yang Islam mula-mula kemukakan kepada manusia dahulu, baik di Semenanjung Arabia, di Parsi atau di Roma! Dan di mana-mana sahaja Islam menyampai dakwahnya.

Islam mengemukakan konsep yang jelas kepada mereka, sebab tiada apa rahsia pun yang hendak disembunyikan oleh Islam terhadap semua peringkat umat manusia. Ia selalu bersikap terbuka dan berterus-terang. Ia berhadapan dengan umat manusia dengan menggunakan bahasa yang penuh cinta dan rasa kasih mesra; kerana bahasa seperti itu adalah secebis daripada hakikat yang tidak dapat dipisahkan daripada tabiat Islam. Islam akan memberitahu mereka bahawa tiada apa pun yang rahsia dan sulit (confidential) di dalam ajaran Islam, kerana memang begitulah Islam itu. Islam tidak mengatakan kepada mereka bahawa ia hanya akan melakukan perubahan kecil sahaja di dalam kehidupan manusia itu, atau pun bahawa ia adalah sama dan serupa sahaja dengan sistem yangtelah menjadi kebiasaan mereka, seperti banyak kedapatan zaman sekarang pada setengah kalangan orang tertentu yang telah berkata demikian di dalam menjalankan dakwahnya kepada umat manusia. Ada orang yang tidak segan-segan menyebut dan bercakap-cakap tentang DEMOKRASI ISLAM, SOSIALISME ISLAM dan ada pula yang tergamak mengatakan bahawa realiti ekonomi dan tata cara perundangan yang ada sekarang di dalam masyarakat jahiliyah itu tidak akan diapa-apakan oleh Islam, kalau ada perubahan pun hanya sebahagian kecil sahaja, dan berbagai-bagai cara pemalsuan dan pengeliruan terhadap hakikat Islam, yang dibuat secara berbisik bisik dan berpandukan hawa nafsu.

Bukan demikian halnya, sebab peralihan daripada suasana jahiliyah yang sedang mempengaruhi dunia sekarang kepada suasana Islam itu adalah suatu bentuk peralihan dan perpindahan yang sangat jauh jaraknya. Konsep hidup Islam adalah berlainan sama sekali dengan konsep hidup jahiliyah, baik dulu mahupun sekarang, bahkan untuk selama-lamanya. Penderitaan yang dialami oleh umat manusia di bawah belenggu sistem jahiliyah sekarang ini tidak dapat diubati dan diatasi dengan hanya mengadakan perubahan kecil sahaja. Umat manusia tidak akan dapat diselamatkan daripada bahana penderitaan itu kecuali melalui suatu proses pendedahan yang menyeluruh: mesti melalui suatu peralihan yang jauh jaraknya daripada realiti cara jahiliyah; iaitu peralihan daripada mematuhi konsep dan perundangan bikinan makhiuk yang lemah dan hina kepada konsep dan perundangan ciptaan KHALIQ yang gagah perkasa.

Ini adalah suatu hakikat; suatu hakikat yang mesti dimaklumkan kepada umat manusia dengan terbuka dan nyaring, supaya umat manusia tidak terbiar menderita kesengsaraan terus menerus.

Mungkin orang tidak berapa suka dan merasa keberatan menerima hakikat ini di peringkat permulaan, dan malah mungkin mereka akan mengejek dan mencemuhnya. Jangan merasa cemas dan gentar dengan sikap seperti itu. Dahulu pun umat manusia telah pernah bersikap seperti itu terhadap Islam. Waktu Nabi Muhammad SAW mula-mula mengetuk pintu hati kaumnya, konsep dan akidah Islam itu diejek orang, dinista pintu hati dicaci maki. Mereka marah dan memberontak kerana Muhammad SAW telah menghina konsep hidup mereka, telah memperkecilkan tuhan-tuhan bikinan tangan mereka, telah mencela realiti hidup mereka, telah meninggalkan adat resam mereka dan menghayati suatu bentuk kehidupan baru bersama beberapa kerat sahabatnya yang boleh dihitung dengan bitangan jari.

Tetapi apa telah berlaku kemudiannya? Ternyata umat manusia datang berduyun-duyun dan berbondong-bondong mendapatkan kebenaran ini, kebenaran yang dahulunya mereka ejek dan mereka maki hamun. Firman Allah:

كَأَنَّهُمْ حُمُرٌ مُّسْتَنفِرَةٌ (50) فَرَّتْ مِن قَسْوَرَةٍ (51)

Maksudnya: “Seolah-olah mereka itu keledai yang kabur dengan ketakutan. Yang lari dari singa.”

(Al-Muddatststir: 50-51)

Kebenaran yang mereka musuhi habis-habisan dan mereka ganggu para penganutnya yang masih kecil jumlahnya di Mekah dan mereka datang memeranginya apabila ia mula mengorak jejak baru dan bertapak di Madina.

Dakwah ini tidak dimulakan di dalam suasana dan situasi yang lebih baik daripada suasana dan situasi yang ada sekarang. Ia tidak dihiraukan orang langsung pada hari-hari permulaannya. Ia terkurung di lorong-lorong gelap dan sempit Mekah sahaja dan terhad dalam kalangan orang bawahan dan miskin, jauh dari kalangan pembesar dan hartawan yang berpengaruh. Pada zamannya, ia merupakan suatu benda yang aneh pada selera orang ramai, tersisih dan tersepit antara dua gergasi dunia, empayar-empayar besar yang kesemuanya menentang konsep yang dibawanya.

Namun demikian dakwah ini cukup kuat, seperti ia kuat juga pada hari ini pun, dan akan tetap kuat juga besok dan sepanjang zaman sebab unsur-unsur kekuatan memang ada terpendam di dalam tabiat akidahnya sendiri. Sebab itulah ia mampu berjalan dan bergerak dalam keadaan alam dan iklim yang bagaimana buruk sekalipun. Rahsia kebenarannya tersembunyi dalam bentuk kesederhanaan yang menjadi asas bagi gerakannya. Kekuatannya juga tersembunyi di dalam tabiatnya yang selaras dengan fitrah dan juga tersembunyi di sebalik kemampuannya membirrbing umat manusia mendaki puncak kemajuan, dalam segenap peringkat hidup manusia, baik dalam tahap mana sekalipun manusia itu berada, balk di lapangan ekonomi, sosial dan kebudayaan. Rahsia kekuatan dan kejayaannya juga berpunca dari sikap berterus terang dalam menghadapi jahiliyah yang lengkap dengan segala kekuatan dan persenjataan. Tiada yang disembunyikannya walaupun setengah perkataan daripada konsep dan akidahnya. Ia tidak menghadapi jahiliyah dengan sikap orang yang minta dikasihani, ia tidak pernah mendodoi jahiliyah supaya ia terlena lalu memukulnya secara curi. Malah ia tetap menyuarakan kebenaran dengan nyaring di samping memberi kesedaran kepada manusia bahawa ia membawa kebajikan, rahmat dan berkat.

Allah yang menciptakan manusia Maha Mengetahui tentang tabiat pertumbuhan mereka dan isi hati mereka dan bagaimana pula hati itu mudah terbuka bila diketuk dengan suara kebenaran, apabila diajak dengan terus terang.

Sesungguhnya jiwa manusia itu memang mempunyai cukup persediaan untuk beralih daripada suatu keadaan kepada suatu keadaan, daripada memegang suatu konsep kepada suatu konsep yang lain; bahkan kadang-kadang lebih mudah ia beralih secara menyeluruh daripada beralih secara sedikit-sedikit, seperti juga setengah jenis jentera itu lebih mudah di overhaul terus daripada hanya membetulkan sekeru-sekeru kecil sahaja. Memang ganjil sekali kalau perpindahan itu tidak dilakukan sekaligus, sebab tidak akan dapat membuat perubahan apa-apa; mungkin lebih baik bertahan atas sistem yang ada sahaja, yang sekurang-kurangnya sudah diketahui selok beloknya.

Kita dapati juga orang-orang tertentu yang mengemukakan Islam kepada umat manusia dalam bentuk menangkis serangan tertentu yang dihadapkan oleh pihak musuh. Di antara alasan yang mereka kemukakan ialah kononnya sistem-sistem moden sekarang itu tidak sedikit pun menyentuh keutuhan Islam dan tidak menjejaskan kesucian Islam dan Islam pun tidak akan mengubah suatu apa pun dari hasil tamaddun baru ini.

Suatu contoh sikap mempertahankan diri yang paling memalukan!

Islam tidak mengambil sandaran sedikit pun daripada sistem jahiliyah yang serba janggal itu. “Tamaddun” yang mengkagumkan banyak orang tidak lain daripada sistem jahiliyah itu sendiri, sistem yang terlalu rendah mutunya berbanding dengan Islam. Keadaan hidup yang lebih selesa di setengah negara jahiliyah tidak boleh dijadikan alasan untuk mengatakan bahawa sistem jahiliyah itu lebih baik daripada sistem Islam; sebab sesungguhnya kemunduran yang menimpa negara-negara yang dipanggil negara-negara Islam sekarang itu bukanlah kerana sistem Islam yang dipakai oleh negara itu, malah justeru kemunduran itu berpunca kerana negara-negara itu meninggalkan Islam, bukan kerana mereka menjadi orang yang menganut Islam. Islam tetap akan mengemukakan hujahnya; dengan mengatakan bahawa ia datang untuk mengubah realiti jahiliyah itu, bukan untuk mengukuhkannya dan ia datang untuk menarik umat manusia keluar dari kancah jahiliyah yang berselimutkan ‘tamaddun’.

Kita janganlah menyerah kalah dan mengangkat bendera putih dengan cara mencari-cari dalih untuk membuat penyesuaian antara Islam dengan sistem sekular sekarang, juga dengan berbagai isme sesat yang tumbuh dari tapak semaian jahiliyah. Sekali kita menolak sistem jahiliyah maka terus menerus kita menolaknya dari mana sekalipun ia tumbuh di barat atau di timur. Kita menolaknya berdasarkan prinsip bahawa konsep kita sendiri lebih menjamin kebahagiaan umat manusia.

Bila kita mengemukakan hakikat ini kepada umat manusia di samping mengemukakan asas konsep Islam yang bercorak akidah, tentunya dasar fitrah umat manusia akan lebih mudah menerimanya dan lebih menarik mereka untuk terus berpindah terus dari konsep yang lama kepada konsep yang baru seluruhnya. Kita akan berada di pihak yang lemah kalau kita hanya menggamit mereka dengan mengatakan: marilah, sila tinggalkan sistem tuan-tuan yang telah ada untuk mengikut sistem kami yang belum dilaksanakan, sistem kami tidak akan menyentuh sistem tuan-tuan yang ada ini kecuali sedikit sahaja. Kalau kempen seperti ini kita kemukakan tentu mereka akan dapat menolaknya dengan mudah sahaja. Mereka boleh mengatakan: “kalau tiada perubahan besar terhadap sistem yang sedang kami amalkan sekarang, kami tidak perlu keluar dari sistem ini. Kami boleh mengubah-suaikan sistem kami mengikut perkembangan zaman dan kami juga akan dapat menikmati perubahan seperti yang tuan impikan itu.”

Cara ini bukanlah suatu cara yang tepat; tambah lagi cara ini bukanlah berkaitan dengan hakikat Islam sendiri. Hakikatnya ialah: Islam itu akan mengubah konsep dan tanggapan, seperti mana juga ia akan menukar wajah dan bentuk sistem dan realiti, dan seperti ia juga menukar bentuk undang-undang dan peraturan yang akan memisahkan semua pertalian dengan asas jahiliyah. Kesimpulannya: Islam membawa manusia pindah daripada mengabdikan diri kepada sesama hamba Allah kepada mengabdikan diri hanya kepada Allah sahaja. Firman Allah:

فَمَن شَاء فَلْيُؤْمِن وَمَن شَاء فَلْيَكْفُرْ

Maksudnya: “Barang siapa yang ingin beriman, biarlah dia beriman, dan barang siapa yang ingin kafir, biarlah dia kafir.”

(Al-Kahfi: 29)

dan firman-Nya:

وَمَن كَفَرَ فَإِنَّ الله غَنِيٌّ عَنِ الْعَالَمِينَ

Maksudnya: “dan barang siapa yang kafir, maka Allah Maha Kaya (tidak memerlukan sesuatu) dari semesta alam.”

(Aali Imran: 97)

Persoalan yang sebenarnya ialah persoalan kufur atau iman, syirik atau tauhid, jahiliyah atau Islam. Persoalan ini perlu jelas dan terang sebab sesungguhnya manusia itu bukan menjadi orang Islam – seperti yang mereka dakwakan – sedangkan mereka sedang menghayati hidup cara jahiliyah. Sekiranya di kalangan orang Islam sendiri pun ada orang yang rela menipu dirinya sendiri atau hendak menipu orang lain dengan cara memegang kepercayaan dan iktikad bahawa Islam itu boleh tegak bersama-sama dengan jahiliyah, maka dia bebas berbuat sesuka hatinya tapi sikap dia menipu atau tertipu itu tidak sedikit pun dapat mengubah hakikat yang sebenar, hakikat bahawa pegangan kepercayaan seperti itu bukanlah sesuai dengan Islam dan orang yang beriktikad begitu bukanlah orang Islam. Peranan dakwah sekarang ialah untuk menarik orang-orang yang “ketagih” jahiliyah itu ke pangkuan Islam dan membentuk mereka menjadi orang Islam semula.

Kita mendakwah umat manusia ke jalan Islam bukanlah dengan tujuan mencari sebarang upah dan tanda jasa, bukan juga untuk memancing pangkat dan bintang kebesaran. Kita tidak mengharapkan apa pun balasan untuk diri kita sendiri. Balasan dan upah kerja kita terletak di dalam tangan manusia. Hanya kita mendakwah umat manusia ke jalan Islam justeru kerana kita cinta dan kasihkan mereka; juga kerana kita inginkan mereka beroleh kebajikan dan kebahagiaan; walaupun mereka menyakiti dan menganiayai kita dan malah memusuhi kita sebab itu sudah menjadi asam garam hidup bagi para pendakwah ke jalan Allah di sepanjang zaman. Layanan-layanan buruk yang kita terima itu tidak boleh menyebabkan kita merasa kecewa dan putus asa, malah akan menguatkan lagi azam kita bagi meneruskan perjalanan dan bergerak terus. Umat manusia wajib diberitahu tentang hakikat Islam itu, dan hakikat kewajipan mereka sendiri terhadap Islam, sebagai jalan untuk mereka beroleh kebajikan dan kebahagiaan yang pasti diberikan Islam kepada mereka. Begitu juga mereka perlu mengetahui pendapat kita mengenai hakikat jahiliyah yang sedang mereka hayati itu. Hakikat bahawa jahiliyah itu tetap jahiliyah dan tiada sebarang pertalian pun dengan Islam. Hakikat bahawa selain daripada undang-undang dan “syariat” Islam itu ialah undang-undang hawa nafsu; hakikat bahawa tiada alternatif lain bagi Islam yang merupakan “kebenaran” itu selain daripada “kesesatan. “

Tiada suatu apa pun di dalam Islam ini yang boleh menyebabkan kita merasa malu dan aib yang boleh menyebabkan kita merasa bahawa kita sentiasa berada di pihak yang mesti mempertahankan diri dari serangan. Di dalam Islam juga tidak ada soal yang perlu kita sampaikan secara berbisik-bisik dan senyap-senyap sahaja, ataupun kita harus merasa gerun, gugup dan gamam hendak mengemukakannya kepada umat manusia secara terus terang dan lantang; kerana sikap pengecut dan jiwa kecillah yang telah menyebabkan ada di antara kita orang yang cuba mencari-cari penyesuaian antara Islam dengan beberapa isme bikinan manusia, atau yang cuba menempelkan label “Islam” di samping hasil usaha-usaha “tamaddun” bikinan manusia.

Seandainya ada orang yang berpendapat bahawa Islam itu perlu dipertahankan dari serangan orang, atau Islam itu perlu dikemukakan mengikut selera orang, maka orang yang beranggapan seperti itu bukanlah seorang yang layak mengemukakan Islam kepada orang lain; sebab orang seperti itu sebenarnya orang yang telah kemasukan angin jahiliyah yang dihayatinya dan dia sedar bahawa jahiliyah itu sedang pincang dan perlu diubati. Orang-orang seperti inilah yang kerap merryerang Islam dan menjalankan usaha di kalangan para pencinta Islam supaya mencari jalan mempertahankan Islam; seolah-olah Islam itu menjadi seorang terdakwa yang terpaksa menjawab tuduhan di sidang pengadilan.

Sebahagian orang yang seperti inilah yang pernah berhadapan dengan kami – sebagai golongan kecil Islam (kumpulan Islam atau Islamic group) di Amerika beberapa ketika dahulu. Kebetulan pula ada di antara kami yang mengambil sikap mempertahankan diri sahaja dalam membela Islam. Tetapi saya sendiri telah mengambil sikap menyerang jahiliyah barat di dalam segenap aspek: iktikad kepercayaan agama yang longgar, realiti sosial, ekonomi dan moral yang pincang, konsep tiga tuhan (trinity), dosa keturunan Adam dan penebusan dosa oleh Al-Masih yang terang-terangan bertentangan dengan logik dan hati nurani sistem kapitalis yang berorientasikan riba dan pemerasan, faham individualisme dan sikap cinta diri sendiri yang tidak dapat dikawal kecuali dengan kuat kuasa undang-undang, konsep hidup yang bertuhankan benda, kebebasan ala binatang yang mereka sebut “kebebasan bergaul”, pasar lelong abdi yang mereka panggil “kebebasan wanita,” beban-beban peraturan yang begitu pejal dan bertentangan dengan realiti di dalam sistem perkahwinan dan perceraian; perbezaan kaum dan warna kulit yang melampaui batas kemanusiaan dan lain-lain lagi keburukan dan kepincangan di dalam masyarakat Barat. Saya huraikan itu semua sambil membuat perbandingan dengan konsep Islam dan cara penyelesaian yang mampu Islam lakukan mengenai semua masalah itu mengikut logik.panduan Islam sendiri.

Inilah hakikat yang kami dapati di dalam realiti hidup masyarakat barat. Realiti yang memalukan seluruh penghuninya, seandainya hendak dianalisa mengikut kaca mata Islam. Tapi malangnya, ramai juga orang-orang – yang mendakwa diri mereka Islam ikut jatuh bergelumang najis di dalam takungan air jahiliyah itu, lalu mereka cuba pula menyeret Islam supaya ikut terlibat sama dengan kekotoran yang terdapat di barat ini, dan malah dengan kekotoran yang juga wujud di timur.

Dengan huraian di atas saya kira tidak perlu mengulangi ketegasan pendirian kita, sebab hal ini telah difahami dengan baik; tidak perlu saya ulangi sikap para pendakwah yang tidak boleh berjalan seiring dengan jahiliyah di dalam bidang konsep, di dalam bidang realiti dan di dalam bidang adat resam walau bagaimana berat pun tekanan yang menimpa kita.

Tugas utama kita ialah menempatkan konsep Islam dan adat resam Islam itu di tempat konsep dan adat resam jahiliyah. Tugas ini tidak akan dapat terlaksana dengan cara berjalan seiring dan berbimbingan tangan dengan jahiliyah itu, sekurang-kurangnya di peringkat pertama perjalanan kita, seperti yang dikhayalkan oleh setengah kita. Sebenarnya perbuatan seperti itu bererti menyerah kalah sebelum perlawanan dimulakan.

Sesungguhnya tekanan konsep dan realiti yang bercorak kemasyarakatan adalah merupakan suatu tekanan yang berat, terutama sekali di kalangan kaum wanita. Memang berat sekali pengaruh tekanan itu ke atas wanita Islam. Tetapi kita berpantang mundur. Pertama sekali kita perlu tetap dan tegas pendirian kemudian kita buktikan kebaikan dan kesucian Islam, supaya pihak jahiliyah dapat melihat betapa rendah dan betapa kotornya realiti mereka berbanding dengan kesucian dan kehormatan yang hendak kita tegakkan sebagai gantinya itu. Membuktikan kebaikan dan kesucian Islam itu tidak akan dapat dilakukan dengan cara berjalan seiring dengan pihak jahiliyah separuh jalan, kemudian kita menyisihkan diri, ataupun dengan cara kita memboikotnya langsung dan kita menyisihkan diri daripada masyarakat manusia. Yang lebih berkesan ialah bercampur dengan mereka dengan penuh waspada, memberi dan menerima secara terhormat, mengemukakan kebenaran secara tegas tapi harmonis sambil membuktikan ketinggian nilai iman dengan rendah hati; kemudian mengisi semua itu dengan cara yang sesuai dengan realiti: realiti bahawa kita sedang berada di dalam masyarakat jahiliyah, dan bahawa kita punya jalan sendiri yang lebih terang dan nyata daripada jalan jahiliyah dan dengan ingatan bahawa jarak di antara jahiliyah dengan Islam itu masih jauh. Jarak itu terlalu jauh, dan jurangnya terlalu dalam; tiada titi yang dapat menghubungkan keduanya, yang boleh dijadikan tempat pertemuan di pertengahan jalan. Yang paling penting sekali ialah berpindahnya para penganut jahiliyah itu ke pangkuan Islam; sama ada para penganut jahiliyah itu terdiri daripada orang yang sedang menghuni negeri atau negara yang dinamakan sebagai negara Islam, ataupun dari kalangan orang yang menganggap diri mereka telah menjadi orang Islam, atau mereka tinggal di negara yang bukan “Islam”; mereka keluar meninggalkan jahiliyah itu jauh-jauh dan ikut menghayati nikmat Islam seperti kita, dan seperti yang kita sedang perjuangkan pelaksanaannya. Kalau tidak, tiada ucapan lain yang dapat diucapkan kepada mereka selain dari yang diarah oleh Allah kepada Rasulnya:

لَكُمْ دِينُكُمْ وَلِيَ دِينِ

. . . untukmulah agamamu, dan untukkulah agamaku . . .  (Al-Kaafirun 6)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *