Inilah Jalannya

وَالسَّمَاء ذَاتِ الْبُرُوجِ (1) وَالْيَوْمِ الْمَوْعُودِ (2) وَشَاهِدٍ وَمَشْهُودٍ (3) قُتِلَ أَصْحَابُ الْأُخْدُودِ (4) النَّارِ ذَاتِ الْوَقُودِ (5) إِذْ هُمْ عَلَيْهَا قُعُودٌ (6) وَهُمْ عَلَى مَا يَفْعَلُونَ بِالْمُؤْمِنِينَ شُهُودٌ (7) وَمَا نَقَمُوا مِنْهُمْ إِلَّا أَن يُؤْمِنُوا بِاللَّهِ الْعَزِيزِ الْحَمِيدِ (8) الَّذِي لَهُ مُلْكُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ وَاللَّهُ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ شَهِيدٌ (9) إِنَّ الَّذِينَ فَتَنُوا الْمُؤْمِنِينَ وَالْمُؤْمِنَاتِ ثُمَّ لَمْ يَتُوبُوا فَلَهُمْ عَذَابُ جَهَنَّمَ وَلَهُمْ عَذَابُ الْحَرِيقِ (10) إِنَّ الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ لَهُمْ جَنَّاتٌ تَجْرِي مِن تَحْتِهَا الْأَنْهَارُ ذَلِكَ الْفَوْزُ الْكَبِيرُ (11) إِنَّ بَطْشَ رَبِّكَ لَشَدِيدٌ (12) إِنَّهُ هُوَ يُبْدِئُ وَيُعِيدُ (13) وَهُوَ الْغَفُورُ الْوَدُودُ (14) ذُو الْعَرْشِ الْمَجِيدُ (15) فَعَّالٌ لِّمَا يُرِيدُ (16)

Maksudnya: “Demi langit yang mempunyai gugusan bintang. Dan hari yang dijanjikan: Dan yang menyaksikan dan yang disaksikan. Telah dibinasakan orang-orang yang membuat parit. Yang berapi [dinyalakan dengan] kayu bakar. Ketika mereka duduk di sekitarnya. Sedang mereka menyaksikan apa yang mereka perbuat terhadap orang-orang yang beriman. Dan mereka tidak menyeksa orang-orang mukmin itu melainkan kerana orang-orang mukmin itu beriman kepada Allah Yang Maha Perkasa lagi Maha Terpuji. Yang mempunyai kerajaan langit dan bumi; dan Allah Maha Menyaksikan segala sesuatu. Sesungguhnya orang-orang yang mendatangkan cubaan [fitnah] kepada orang-orang Mukmin laki-laki dan perempuan kemudian mereka tidak bertaubat, maka bagi mereka azab jahanam dan bagi mereka azab neraka yang membakar. Sesungguhnya orang-orang yang beriman dan mengerjakan amal-amal yang salih bagi mereka syurga yang mengalir di bawahnya sungai-sungai; itulah keberuntungan yang besar. Sesungguh­nya azab Tuhanmu benar-benar keras. Sesungguhnya Dialah yang menciptakan makhluk dari permulaan dan menghidupkannya kembali. Dialah Yang Maha Pengampun lagi Maha Pengasih. Yang mempunyai singgahsana, lagi Maha Mulia. Maha Kuasa berbuat apa yang dikehendaki-Nya.”

 (al Buruuj: 1-16)

Sesungguhnya kisah penggali parit (Ashabul ukhdud) bagaimana yang digambarkan di dalam surah Al-Buruj ini sangat mustahak direnungi dan diperhati oleh orang beriman yang menghayati dakwah ke jalan Allah di segenap tempat dan generasi. Cara Al-Quran mengemukakan kisah ini dengan gaya bahasa yang mengandung muqaddimah, latar belakang, huraian dan ulasan serta pengesahan dan arahan-arahan. Ini memberi erti bahawa Al-Quran membuat garis panduan mengenai bentuk dan corak dakwah ke jalan Allah mengenai peranan umat manusia dalam melaksanakan dakwah itu, dan risiko yang mungkin melanda jalannya dakwah itu – yang sememangnya mempunyai lapangan dan arena yang amat luas; lebih luas daripada muka bumi dan lebih luas daripada jangkauan kehidupan di dunia. Al-Quran juga memberikan garis panduan untuk orang beriman di samping memberikan bahan persediaan bagi mempertaruhkan jiwa raga mengikut takdir Allah yang azali dan mengikut hikmah kebijaksanaan Allah di alam ghaib.

Kisah ini adalah sebenarnya merupakan kisah kemurnian iman satu golongan manusia, yang rela menerima ujian dari pihak musuh mereka yang durjana dan garang. Musuh yang sanggup menginjak-injak kebebasan “manusia untuk menganut iktikad kebenaran dan untuk terus hidup menghayati iman kepada Allah Yang Maha Perkasa lagi Maha Terpuji.” Mereka rela mati syahid mempertahankan iman mereka, walaupun mereka terpaksa menjadi bahan ketawa bagi orang-orang durjana itu, sambil bersorak-sorai menyaksikan pesta membakar manusia secara hidup-hidup.

Iman yang hidup menyala di dalam hati golongan ini telah berhasil mengalahkan ujian itu dan memenangkan pilihan akidah ke atas pilihan ingin hidup terus di dunia yang fana ini. Hati mereka tidak berubah dengan ugutan musuh-musuh dan tidak berganjak menghadapi seksaan yang membawa maut, tidak rela menukar prinsip hidup dengan kemusnahan akidah; lebih rela mati dibakar api dari hidup bercerminkan bangkai…

Hati mereka telah berhasil membebaskan dirinya daripada belenggu rasa cita hidup, hati yang tidak boleh dipermainkan oleh bujukan syaitan. Hati yang rela menerima kedatangan maut, yang dahsyat kelihatannya. Hati yang lepas bebas dari sebarang belenggu “dunia” dan segala jenis godaannya, dan telah memilih kemenangan akidah atas segala-galanya.

Berhadapan dengan hati orang-orang beriman yang berbudi tinggi dan mulia itu, di sana adalah hati-hati yang pejal membatu, yang ganas dan tidak mengenal budi, mereka mengelilingi parit yang dipenuhi nyala api, menyaksikan betapa mereka mengazab dan menyeksa orang-orang beriman, menyaksikan pesta pembakaran manusia hidup-hidup. Setiap kali seorang pemuda atau teruna, setiap kali bagi orang dewasa, setiap kali kanak-kanak atau orang tua dari golongan beriman yang baik dan mulia dicampakkan ke dalam nyala api, setiap kali pulalah sorak berderai, ketawa yang menggila dan hilai yang penuh dendam dan benci.

Peristiwa kejam dan menyayat hati yang dilakukan oleh manusia durjana itu, pembunuhan beramai-ramai yang menyeramkan bulu roma, melebihi kekejaman binatang buas; sebab binatang buas membunuh mangsanya untuk dimakan, bukan sekadar untuk ditonton dan dihilai ketawakan di dalam pesta.

Peristiwa ini adalah suatu peristiwa yang membuktikan betapa tingginya nilai roh orang-orang beriman; juga menggambarkan betapa tenangnya roh yang suci itu naik ke syurga mengadap Tuhannya.

Mengikut perhitungan duniawi, nampaklah bahawa kedurjanaan telah dapat mengalahkan keimanan. Nampak juga bahawa keimanan yang begitu tinggi nilainya, yang terpahat begitu kukuh dan terukir begitu indah di dalam hati manusia pilihan itu, seakan-akan tiada nilainya dan tiada hitungan markahnya di dalam pertarungan antara keimanan dan kedurjanaan.

Kebetulan pula ayat-ayat mengenai peristiwa ini tidak menyebut bagaimanakah nasib orang-orang penggali parit itu di atas dunia ini sesudah mereka melakukan perbuatan yang kejam ini. Apakah tindak-balas Allah ke atas mereka. Adakah Allah mengambil tindak balas seperti tindak balasnya ke atas kaum-kaum Nabi Nuh, Nabi Hud, Nabi Saleh, Nabi Syu’ib dan juga Nabi Lut, ataupun Tuhan membalas mereka seperti balasan yang menimpa Firaun dan kaumnya.

Memanglah dalam pandangan mata kasar, peristiwa pembunuhan beramai-ramai dengan cara membakar hidup-hidup semua orang beriman itu sangat menyedih dan memilukan.

Adakah benar bahawa persoalan ini berlalu begitu sahaja dan kisah golongan beriman yang dibunuh hidup-hidup di dalam api yang membakar ini hilang begitu sahaja ditelan zaman? Adakah cukup dengan sekadar menyebutkan bahawa mereka berhasil mencapai puncak iman sahaja? Hilang membawa kenangan dahsyat mati terkapai menjadi mangsa api yang ganas dalam parit yang digali oleh orang-orang durjana itu; sedangkan golongan itu dibiarkan tanpa sebarang balasan di dunia ini juga.

Memanglah mengikut perhitungan kasar duniawi, peristiwa ini menggariskan suatu rasa hampa dan kecewa terhadap peristiwa yang malang ini.

Tetapi Al-Quran mengajarkan sesuatu yang lain, untuk difahami oleh orang-orang beriman. Al-Quran membongkar suatu hakikat yang lain; iaitu hakikat nilai yang menjadi neraca pertimbangan dan hakikat perjuangan yang pasti ditempuh oleh orang-orang beriman.

Kehidupan dunia yang dibumbui oleh berbagai-bagai jenis keadaan dan suasana: berupa kelazatan, keseronokan, kesakitan, kebahagiaan beroleh suatu, kekecewaan kehilangan sesuatu, bukanlah merupakan nilai yang paling mahal di dalam neraca pertimbangan. Kehidupan dunia lahiriah ini bukanlah merupakan faktor yang boleh menentukan nilai menang atau kalah, untung atau rugi. Kemenangan hakiki bukanlah selama-lamanya bererti kemenangan lahiriah, yang nampak dipandang oleh mata kasar; sebab kemenangan yang nampak disaksikan oleh mata kasar dan panca indera lahir itu adalah hanya salah satu bentuk kemenangan sahaja, sedangkan kemenangan itu memang banyak sekali bentuknya.

Sesungguhnya nilai yang paling berharga di dalam neraca Allah SWT ialah nilai akidah; sesuatu yang paling laris di pasaran Allah ialah iman. Kemenangan yang paling bernilai di sisi Allah ialah kemenangan roh atas kebendaan, kemenangan akidah menghadapi sakit dan sengsara, kemenangan iman menempuh badai fitnah. Di dalam kisah pembunuhan beramai-ramai di dalam unggun api, yang kita perbincangkan ini, nyata sekali kemenangan orang-orang beriman itu mengalahkan perasaan takut dan sakit; kemenangan mengatasi godaan-godaan duniawi, kemenangan menghadapi fitnah, kemenangan kehormatan umat manusia di sepanjang zaman. Inilah kemenangan sejati!

Semua manusia pasti mati, walaupun sebab dan punca kematian itu bermacam-macam bentuk dan rupanya; namun seluruh manusia tidak akan mendapat kemenangan seperti ini, tidak akan dapat mendaki setinggi ini, tidak mendapat kebebasan sehebat ini, dan tidak akan dapat sampai ke matlamat secepat ini. Ini adalah sebenarnya suatu pilihan khas Allah untuk suatu golongan hamba-Nya yang Dia kasihi. Allah memberi rahmat kepada mereka untuk dapat sama merasakan kematian seperti juga makhluk lain merasakan kematian. itu, tetapi di samping itu mereka beroleh kehormatan khas di alam malakut, dan kehormatan di dalam neraca Ilahi dan neraca kemanusiaan.

Memang orang-orang beriman tadi boleh menyelamatkan nyawa mereka untuk sementara waktu dengan membayar harga yang berbentuk kehancuran iman. Kalau mereka rela membayar harga kematian itu dengan kehancuran akidah maka alangkah ruginya mereka dan alangkah ruginya kemanusiaan. Bagaimana ruginya mereka seandainya menerima mereka rela surut ke belakang, yang bererti mereka sanggup membunuh kebebasan, sanggup membunuh erti dan nilai, bererti mereka rela hidup tanpa akidah, tanpa kebebasan, rela menyerahkan akidah dan jiwa untuk ditakluki orang, setelah badan kasar diperhambakan orang sesuka hati mereka.

Pengertian ini adalah pengertian yang mulia dan.besar sekali. Mereka beruntung di tempat yang amat jauh dari jangkauan kasar dunia ini. Mereka beruntung waktu badan kasar mereka dijilat api, maka terbakar habislah jasad kasar mereka dan beroleh kemenanganlah nilai yang tidak dapat dimakan api, iaitu pengertian rohani yang suci.

Sesungguhnya lapangan perjuangan bukanlah dunia dan bumi ini sahaja; juga bukan hanya kehidupan dunia yang fana ini sahaja. Para saksi terhadap perjuanganmu bukanlah hanya umat mahusia yang hidupnya terbatas dalam lingkungan generasi tertentu sahaja. Para malaikat dan penghuni langit pun sebenarnya ikut mempunyai peranan juga di dalam menyaksikan setiap aktiviti-aktiviti kehidupan dunia; peranan menjadi saksi atas segala kejadian dan aktiviti itu, juga peranan membuat perhitungan dan statistik mengenai nilai kejadian itu. Para malaikat penghuni langit bertugas menyediakan tempat tinggal yang selesa untuk orang beriman berlipat ganda lebih baik daripada ruangan dan tempat tinggal yang dapat dibuat oleh penduduk bumi. Dan adalah pujian dan markah yang, diberi oleh para malaikat penghuni langit itu lebih bernilai daripada pujian seluruh penghuni dunia ini.

Kemudian akhirat jualah tempat kesudahannya. Tempat sejati yang menjadi penyambung kehidupan duniawi; tidak terpisah daripada lapangan kehidupan duniawi, tidak terpisah di dalam hakikatnya, dan tidak terpisah pula dalam perasaan setiap orang yang berimankan hakikat ini.

Oleh kerana itulah maka perjuangan masih belum selesai. Pusingan penyudahnya masih belum sampai. Mengambil keputusan mengenai hasil perjuangan berdasarkan peringkat permulaan ini tidak tepat.

Pandangan yang pertama ialah pandangan yang singkat dan sempit; pandangan yang selalu menjadi milik manusia sebagai makhluk yang bersifat gopoh. Pandangan yang kedua ialah pandangan yang jauh dan lengkap sempurna. Itulah pandangan-pandangan yang menjadi hiasan Al-Quran dalam melatih jiwa orang-orang beriman; kerana pandangan yang lengkap itulah yang menggambarkan hakikat yang menjadi asas bagi konsep keimanan yang benar.

Oleh kerana itulah maka rasa ketenangan hati (toma’ninah alqalb) telah menjadi suatu janji Allah untuk orang beriman, sebagai balasan atas sikap teguh memegang iman, sikap patuh dan taat, sikap tabah dan sabar menerima ujian. Firman Allah:

الَّذِينَ آمَنُواْ وَتَطْمَئِنُّ قُلُوبُهُم بِذِكْرِ اللّهِ أَلاَ بِذِكْرِ اللّهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ

Maksudnya: “Iaitu orang-orang beriman dan hati mereka menjadi tenteram dengan mengingat Allah. Ingatlah, hanya dengan mengingati Allah hati menjadi tenteram.”

(Ar Ra’d: 28)

Selanjutnya Allah menjanjikan keridaan dan kasih sayang-Nya. Firman:

إِنَّ الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ سَيَجْعَلُ لَهُمُ الرَّحْمَنُ وُدًّا

Maksudnya: “Sesungguhnya orang-orang yang beriman dan beramal salih, Allah Yang Maha Pemurah akan menanamkan dalam [hati] mereka rasa kasih sayang.”

(Maryam: 96)

Orang beriman juga akan disebut-sebut oleh para malaikat penghuni langit.

Rasulullah SAW telah bersabda: Bila anak seseorang hamba Allah meninggal dunia, Allah SWT pun bertanya para malaikat-Nya: “Kamu ambil (nyawa) anak hamba-Ku?” Malaikat menjawab: “Benar, wahai Tuhan.” Allah bertanya lagi: “Kamu ambil (nyawa) buah hati hamba-Ku?” Para malaikat menjawab: “Benar.” Allah bertanya lagi: “Apa yang telah hambaKu katakan?” Para malaikat menjawab: “HambaMu memuji-muji Engkau dan membaca ayat Innalillahi wan inna ilaihi raaji’un.” Maka Allah pun berfirman kepada para malaikat itu: “Dirikanlah untuk hamba-Ku itu sebuah rumah di dalam syurga dan namakanlah rumah itu sebagai “rumah kepujian.”

(Hadis riwayat At-Tirmizi)

Rasulullah SAW telah bersabda: “Allah SWT telah berfirman: “Aku adalah mengikut sikap dan pandangan hamba-Ku terhadap-Ku. Aku akan senantiasa berada bersama sama hamba-Ku bila mana sahaja hamba-Ku ingat akan Daku dan menyebut-nyebut nama-Ku. Seandainya hamba-Ku itu menyebut-ingatkan-Ku di dalam dirinya nescaya Aku akan ingat menyebut dia di dalam diri-Ku. Kalau hamba-Ku itu ingat/menyebut-nyebut Aku di hadapan orang banyak Aku pun akan ingat dan sebut namanya di hadapan orang banyak lebih baik dari dia. Kalau dia datang mendekatkan dirinya kepada-Ku dalam jarak sejengkal, nescaya Aku datang mendapatkannya dengan jarak sehasta. Kalau dia datang sehasta Aku datang kepadanya sedepa. Kalau hamba-Ku datang mendapatkan Aku dengan cara berjalan kaki, nescaya Aku datang mendapatkan dia sambil berlari-lari kecil.”

 (Riwayat Bukhari dan Muslim)

Mengenai kesibukan para penghuni langit (malaikat) dengan urusan orang-orang beriman di dunia, Allah telah berfirman;

الَّذِينَ يَحْمِلُونَ الْعَرْشَ وَمَنْ حَوْلَهُ يُسَبِّحُونَ بِحَمْدِ رَبِّهِمْ وَيُؤْمِنُونَ بِهِ وَيَسْتَغْفِرُونَ لِلَّذِينَ آمَنُوا رَبَّنَا وَسِعْتَ كُلَّ شَيْءٍ رَّحْمَةً وَعِلْمًا فَاغْفِرْ لِلَّذِينَ تَابُوا وَاتَّبَعُوا سَبِيلَكَ وَقِهِمْ عَذَابَ الْجَحِيمِ

Maksudnya: “Malaikat-malaikat yang memikul arasy dan malaikat yang berada di sekelilingnya bertasbih memuji Tuhannya dan mereka beriman kepada-Nya serta memintakan ampun bagi orang-orang yang beriman [seraya mengucapkan]: “Ya Tuhan kami, rahmat dan ilmu Engkau meliputi segala sesuatu, maka berilah ampunan kepada orang-orang yang bertaubat dan mengikuti jalan Engkau dan peliharalah mereka dari seksaan neraka yang bernyala-nyala.”

(Ghaafir: 7)

Pengertian hidup abadi di sisi Allah bagi para syuhada juga telah disebut oleh Allah SWT dalam firman-Nya:

وَلاَ تَحْسَبَنَّ الَّذِينَ قُتِلُواْ فِي سَبِيلِ اللّهِ أَمْوَاتًا بَلْ أَحْيَاء عِندَ رَبِّهِمْ يُرْزَقُونَ (169) فَرِحِينَ بِمَا آتَاهُمُ اللّهُ مِن فَضْلِهِ وَيَسْتَبْشِرُونَ بِالَّذِينَ لَمْ يَلْحَقُواْ بِهِم مِّنْ خَلْفِهِمْ أَلاَّ خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَلاَ هُمْ يَحْزَنُونَ (170) يَسْتَبْشِرُونَ بِنِعْمَةٍ مِّنَ اللّهِ وَفَضْلٍ وَأَنَّ اللّهَ لاَ يُضِيعُ أَجْرَ الْمُؤْمِنِينَ (171)

Maksudnya: “Janganlah kau mengira bahawa orang-orang gugur di jalan Allah itu mati, bahkan mereka itu hidup di sisi Allah dengan mendapat rezeki. Mereka di dalam keadaan gembira disebabkan kurnia Allah yang diberikan-Nya kepada mereka, dan mereka bergirang hati terhadap orang yang masih tinggal di belakang yang belum menyusul mereka; bahawa tidak ada kecewa kekhuatiran terhadap mereka dan tidak pula mereka bersedih hati. Mereka bergirang hati dengan nikmat dan kurnia yang besar dari Allah, dan bahawa Allah tidak mensia-siakan pahala orang-orang yang beriman.”

(Aali Imran: 169-171)

Allah juga telah menyebut beberapa kali sebagai janjinya mengenai pembalasan ke atas orang-orang jahat, pendusta, jahat dan pendurhaka di akhirat kelak, walaupun mereka diberi peluang bermaharajalela di dunia ini, walaupun sudah ada juga balasan di dunia ke atas sebahagian mereka, tetapi balasan yang sebenarnya ialah di akhirat.kelak. Firman:

لاَ يَغُرَّنَّكَ تَقَلُّبُ الَّذِينَ كَفَرُواْ فِي الْبِلاَدِ (196) مَتَاعٌ قَلِيلٌ ثُمَّ مَأْوَاهُمْ جَهَنَّمُ وَبِئْسَ الْمِهَادُ (197)

Maksudnya: “Janganlah sekali-kali kamu terpedaya oleh kebebasan orang-orang kafir bergerak di dalam negeri. Itu hanya kesenangan sementara, kemudian tempat tinggal mereka ialah Jahannam dan Jahannam itu ialah tempat yang seburuk-buruknya.”

(Aali Imran: 196-197)

dan Firman Ilahi:

وَلاَ تَحْسَبَنَّ اللّهَ غَافِلاً عَمَّا يَعْمَلُ الظَّالِمُونَ إِنَّمَا يُؤَخِّرُهُمْ لِيَوْمٍ تَشْخَصُ فِيهِ الأَبْصَارُ (42) مُهْطِعِينَ مُقْنِعِي رُءُوسِهِمْ لاَ يَرْتَدُّ إِلَيْهِمْ طَرْفُهُمْ وَأَفْئِدَتُهُمْ هَوَاء (43)

Maksudnya: “Dan janganlah sekali-kali kamu [Muhammad] mengira, bahawa Allah lalai dari apa yang diperbuat oleh orang-orang zalim. Sesungguhnya Allah memberi tangguh kepada mereka sampai hari yang pada waktu itu mata mereka terbeliak, Mereka datang tergesa-gesa memenuhi panggilan dengan mengangkat kepalanya, sedang mata mereka tidak berkedip-kedip dan hati mereka pun kosong.”

 (Ibrahim: 42-43)

dan firman:

فَذَرْهُمْ يَخُوضُوا وَيَلْعَبُوا حَتَّى يُلَاقُوا يَوْمَهُمُ الَّذِي يُوعَدُونَ (42) يَوْمَ يَخْرُجُونَ مِنَ الْأَجْدَاثِ سِرَاعًا كَأَنَّهُمْ إِلَى نُصُبٍ يُوفِضُونَ (43) خَاشِعَةً أَبْصَارُهُمْ تَرْهَقُهُمْ ذِلَّةٌ ذَلِكَ الْيَوْمُ الَّذِي كَانُوا يُوعَدُونَ (44)

Maksudnya: “Maka biarkanlah mereka tenggelam di dalam kebatilan dan bermain-main sampai mereka menjumpai hari yang diancamkan kepada mereka. Iaitu pada hari mereka keluar dari kubur dengan cepat seakan-akan mereka pergi dengan segera kepada berhala-berhala [sewaktu di dunia]. Dalam keadaan mereka menekurkan pandangan serta diliputi kehinaan. Itulah hari yang dahulunya diancamkan kepada mereka.”

(Al-Ma’arij: 42-44)

Demikianlah rapat dan dekatnya pertalian antara hidup manusia dengan hidupnya para penghuni langit (malaikat) dan demikianlah juga rapatnya pertalian antara hidup di dunia ini dengan hidup di akhirat nanti; bukan dunia ini sahaja gelanggang perjuangan di antara kebaikan dengan kejahatan, di antara hak dengan batil, di antara iman dan kufur. Hidup di dunia bukan pusingan penghabisan. Kehidupan di dunia dengan asam garamnya, dengan pahit maungnya, dengan suka dukanya, bukanlah mempunyai nilai terakhir di dalam neraca pertimbangan.

Lapangannya terlalu luas, ruangannya sangat lebar, lapangan nilai-nilai lebih luas dari lautan; begitu jugalah lapangan masih luas bagi jiwa yang beriman. Seluruh dunia dengan isi kandungannya adalah terlalu kecil. Kehidupan duniawi yang fana ini sangat kerdil. Oleh kerana itu maka kisah penggali parit atau pembunuhan beramai-ramai ini adalah merupakan suatu cermin perbandingan mengenai betapa luasnya lapangan yang diteroka dan lapangan yang dicakup oleh konsep iman kepada Allah SWT.

Kisah penggali parit atau peristiwa pembunuhan beramai-ramai yang disorot oleh Surah Al-Buruj memberi garis panduan mengenai tabiat dakwah ke jalan Allah dan tentang tugas dan peranan para pendakwah itu sendiri.

Sejarah dakwah ke jalan Allah di sepanjang zaman telah pun mencatat dan menyaksikan beberapa bentuk kesudahan dan hasil usaha dakwah di, sepanjang zaman kegiatannya.

Sejarah dakwah telah menyaksikan kehancuran umat Nabi Nuh; kehancuran umat Nabi Hud, kemusnahan umat Nabi Syu’ib dan kaum Nabi Lut di samping terselamatnya golongan kecil umat beriman. Allah tidak menyebut dengan jelasnya apakah peranan yang dilakukan oleh golongan yang terselamat itu. Contoh ini memberi pengertian bahawa kadang-kadang Allah SWT mengambil tindakan balas segera di dalam dunia ini juga, tindakan balas sekadar memberikan pengajaran kepada orang yang datang kemudian. Ada pun balasan yang sebenarnya, telah disediakan Allah sejak lama untuk mereka di akhirat kelak. Balasan setimpal yang pasti tiba lambat launnya.

Sejarah dakwah juga telah mencatat kemusnahan Firaun dan bala tenteranya seperti juga ia telah mencatatkan kemenangan Nabi Musa bersama-sama kaumnya dan juga peranan kaum Nabi Musa menjalanKan kekuasaan dan pemerintahan untuk tempoh yang tertentu, selama mereka masih mampu menjalankan tugas, walau sekalipun mereka tidak sampai ke puncak, tidak mencapai keamanan yang sejati dan tidak sampai ke peringkat melaksanakan syariat dan program Allah. Contoh ini adalah berlainan bentuknya dari contoh permulaan tadi, iaitu kisah orang yang dibunuh beramai-ramai yang enggan menukarkan iman dengan sesuatu bahan duniawi.

Sejarah dakwah juga telah mencatat bagaimana kaum musyrikin menolak kebenaran dan hidayat Allah yang dibawa oleh Nabi Besar Muhammad SAW; bagaimana kemenangan orang beriman yang dicapai dengan gilang gemilang, dengan kemenangan akidah yang menguasai setiap peribadi mereka – kemenangan yang paling menakjubkan; bagaimana pula umat Islam telah membina wujud dan hidup mereka sendiri dengan penuh iman dan taqwa, hingga terlaksanalah buat pertama kalinya dalam sejarah umat manusia kandungan syariat Allah menguasai seluruh lapangan kehidupan manusia dalam bentuk yang luar biasa, bentuk yang belum pernah dialami oleh umat manusia sepanjang zaman.

Sejarah juga telah mencatat peristiwa pembunuhan beramai-ramai atau puaka penggali parit (ashabul ukhdud) seperti juga sejarah telah dan akan mencatat banyak lagi peristiwa dan kejadian di sepanjang zaman, baik dulu mahupun akan datang hingga tibalah saatnya dunia ini kiamat.

Seperti yang telah kita katakan lagi, sejarah telah mencatat berbagai peristiwa di sepanjang jalan dakwah ke jalan Allah. Ia mencatat peristiwa itu dengan teratur dan ia catatkan pula hasil yang didapati oleh para pendakwah itu; di samping mencatat pula berbagai jenis halangan yang terpaksa dilalui dengan dirakamkan pula hasil atau kejayaan mereka. Ada pula yang hanya menyebutkan kisah penderitaan dan pembunuhan yang ditanggung oleh pendakwah dan juga oleh orang seperti di dalam kisah penggali parit ini; iaitu kisah orang-orang beriman yang tidak berjaya menyelamatkan diri mereka dari penganiayaan atau pembunuhan, yang boleh juga dikatakan sebagai contoh bagi kemenangan mutlak golongan kafir dipandang dengan kaca mata hidup dunia.

Di antara berbagai contoh bandingan yang dikemukakan itu ialah yang berbentuk seperti ini. Contoh seperti ini amatlah penting untuk menjadi panduan orang beriman dan para pendakwah; supaya para pendakwah yakin, bahawa kadang-kadang mereka pun perlu menghadapi risiko dan kesusahan yang berbentuk seperti yang dihadapi oleh orang-orang beriman di dalam cerita penggali parit itu, dan juga kemenangan pihak yang engkarkan Allah menjalankan kekuasaan sesuka hati mereka dengan sikap sombong mereka mengejek-ejek akidah Islam dan menginjak-injak akidah dan konsep agama.

Kisah ini perlu bagi dijadikan contoh tauladan bagaimana perlunya sikap istiqamah dan ketegasan pendirian memegang ‘iman’ dengan penuh keyakinan bahawa perjuangan menghadapi kufur ini tidak hanya berakhir di sini sahaja, di dunia yang fana ini.

Yang perlu bagi setiap orang beriman dan setiap pendakwah iman ialah menjalankan tugas, kemudian habislah perkara. Yang perlu ialah memilih Allah, mengutamakan akidah melebihi yang lain-lain. Yang perlu ialah menghadapi segala ujian dan fitnah dengan iman penuh di dada. Yang perlu ialah bersikap jujur terhadap Allah di dalam niat dan amal, di dalam kasad dan laku. Serahkan sahaja kepada Allah untuk membuat ketentuan, jaya atau gagalnya, kalah atau menangnya. Biarlah Allah yang memberi keputusan mengenai mereka dan juga mengenai musuh mereka; kerana Allah mampu dan berkuasa melakukan segala-galanya. Allah mampu dan berkuasa membuat keputusan terhadap dakwah dan juga terhadap agamaNya selama-lamanya. Serahkanlah sahaja kepada-Nya. Biar Dia yang menentukan segalanya.

Walau bagaimanapun, mereka pasti mendapat ganjaran Allah; di mana sahaja, bagaimana sahaja dan betapa jua pun Allah kehendaki. Yang pentingnya ialah: lakukan tugas dan tanggungjawab bagaimana yang diarah oleh Allah di mana sahaja, di waktu mana sahaja pun. Ganjaran sudah pasti ada; cuma bagaimana bentuk dan corak sahaja lagi ditunjukkan Allah nanti bila tiba waktunya. Mereka juga tidak perlu risaukan tentang bagaimana nantinya hasil jihad dan dakwah itu; sebab hasilnya adalah urusan pemiliknya, Pemilik Agung Yang Pasti Adil-Nya.

Bentuk ganjaran yang pertama dapat dirasai dengan sebab melaksana­kan tugas dan kewajipan berjihad dan berdakwah ialah ketenangan hati dan perasaan, di samping menikmati keindahan konsep, dan kebebasan dari sebarang belenggu dan godaan jiwa, kebebasan dari rasa takut dan gentar, di dalam semua urusan.

Manakala bentuk ganjaran yang kedua pula ialah sanjungan dan sebutan baik di sisi para malaikat penghuni langit, terlepas dari ruang dunia yang fana ini.

Kemudian di akhirat nanti mereka akan menikmati hisab yang mudah dan kesenangan yang melimpah ruah.

Di samping itu semua, anugerah paling besar yang mereka akan terima ialah keridaan Allah kepada mereka. Mereka beroleh penghormatan besar Allah untuk menjalani takdir-Nya di dalam masa hidupnya di dunia, yang mereka terima dengan penuh rela dan syukur.

Demikian juga telah berlalu dan selesainya pendidikan dan latihan Al-Quran terhadap golongan beriman generasi pertama, golongan pilihan istimewa Allah SWT. Mereka menjalani latihan dan bimbingan, menghadapi peringkat-peringkat dakwah. Latihan yang telah membikin mereka menjadi manusia-manusia yang lepas bebas dari ikatan rasa cinta diri dan golongan. Mereka menjalankan tugas sebagai orang suruhan Allah dengan penuh rela atas pilihan Allah itu.

Pendidikan dan latihan di bawah asuhan Rasulullah SAW itu berjalan dengan lancarnya di bawah pengawasan Allah SWT secara langsung. Pendidikan itu berjalan dengan cara mengarahkan seluruh perhatian kepada syurga, kepada kerelaan bersabar menjalankan peranan yang telah ditentukan oleh takdir dan izin Allah terhadap seluruh hamba-Nya.

Rasulullah SAW telah menyaksikan bagaimana penderitaan dan penyeksaan yang telah dialami oleh keluarga Ammar di Mekah. Apakah yang beliau lakukan melihat kejadian ini, tiada yang lain daripada sabdanya: yang bererti: “bersabarlah wahai keluarga Yasir, kamu beroleh janji syurga,” ataupun “syurga jua jodohmu.”

Khabbab bin Al-Aratt telah bercerita begini: “Kami telah datang menghadap Rasulullah SAW pada ketika beliau sedang berdoa di tepi kaabah dengan keadaan duduk beralaskan kain selendangnya. Kami mendekatinya sambil menyatakan maksud kami yang sebenar dengan berkata: “Wahai Rasulullah tidakkah terkenang di hati Rasulullah hendak berdoa mohon Tuhan memberi pertolongan kepada kita? Atau tidakkah Rasulullah bermaksud hendak mohon sebarang doa kepada kami?” Maka Rasulullah SAW pun menjawab: Sebenarnya orang-orang sebelum kamu (orang beriman) telah diseret ke suatu tempat lalu digali sebuah parit dan dihumban ke dalam parit itu lalu digergaji kepalanya hingga terbelah dua; lalu badannya pula dicakar dengan pencakar besi hingga daging dan tulangnya hancur berkecai. Kejadian ini tidak menyebabkan dia menjauhkan diri dari agamanya. Demi sesungguhnya Allah pasti akan menyelesaikan pekerjaan ini (pekerjaan mendakwahkan iman dan akidah). Pada ketika itu seorang musafir dari Sana’a (ibu kota Negeri Yaman) dan Hadhramaut (Negeri berbukit-bukau yang pada ketika itu dipenuhi perompak dan penyamun) akan selamat sampai ke tempat tujuan tanpa gangguan. Dia akan sampai dengan aman tidak takutkan apa-apa gangguan pun dari sesama manusia. Yang ditakutinya ialah Allah dan serigala yang mungkin datang membunuh kambing ternakannya, tapi kamu sekalian teralu gopoh.”

(Hadis Riwayat Bukhari)

Di sebalik setiap peristiwa dan suasana pasti ada hikmah dan kebijaksanaan Allah yang tersembunyi. Hikmat kebijaksanaan Allah SWT Pencipta alam semesta, yang Maha Mengetahui segala rahsianya, yang mengatur dan menyusun setiap kejadian. Allah Maha Mengetahui di alam ghaib-Nya tentang hikmah yang selaras mengenai perjalanan dunia yang panjang ini.

Kadang-kadang setelah berlalu beberapa abad atas sesuatu peristiwa itu, barulah Allah menyingkap tabir rahsia mengenai hikmat yang tersembunyi di sebalik sesuatu peristiwa yang tidak dapat diselami oleh manusia sezamannya; yang mungkin kerap kali bertanya-tanya sesama mereka: Mengapa? Mengapa wahai Tuhan kejadian ini berlaku? Pertanyaan seperti itu dengan sendirinya menunjukkan sikap jahil yang lumrah pada orang kafir yang ditolak oleh orang beriman yang yakin bahawa tentu ada sesuatu hikmah kebijaksanaan Allah di sebalik kejadian itu, dan bahawa lapangan jihad dan dakwah itu sangat luas dengan demikian dia tidak perlu banyak menyoal Allah atas sesuatu peristiwa dan kejadian, bahkan hendaknya diterima dan dihadapinya dengan penuh sabar.

Al-Quran bertujuan membentuk hati yang akan layak memikul amanah ini; hati yang kebal dan kukuh, yang tidak akan mengimpikan sesuatu apa jua balasan pun atas kerja dan pengorbanannya di dunia yang fana ini; hati yang menghalakan perhatiannya hanya kepada akhirat sahaja dan hati-hati yang tidak memendam harapan yang lain daripada cintakan keridaan Allah sahaja, hati yang bersedia meneruskan perjalanan ke seluruh pelosok dan ceruk rantau dunia di dalam keadaan susah dan menderita, hampa dan kecewa, sengsara dan berkorban hingga mati tanpa sebarang janji balasan apa pun di dunia yang dekat ini, walaupun balasan itu dalam bentuk kejayaan dan kemenangan dakwah dan perjuangan, kemenangan orang Islam dan kehancuran orang kafir, seperti yang telah Allah lakukan ke atas kaum-kaum yang terdahulu.

Bila sahaja hati-hati ini bertekad bulat untuk memberi tanpa balasan dan bertekad bulat bahawa ianya menunggu ketibaan hari akhirat sahaja sebagai janji abadi untuk menentukan kemenangan yang hak di atas yang batil. Ya bila sahaja hati-hati itu bertekad penuh demikian, dan bila Allah membuktikan kebenaran niatnya dan kemurnian jasadnya untuk menunai­ bai’at dan janjinya kepada Allah. Allah akan kurniakan kemenangan dan kejayaan di dunia ini, segala hasilnya bukan untuk dinikmati oleh dirinya sendiri bahkan supaya dia dapat menunaikan amanah Ilahi dengan penuh tanggungjawab amanah yang tidak boleh diharapkan sebarang ganjaran pun di dunia ini. Ia lakukan segalanya hanya mengharapkan rida Allah sahaja.

Ayat-ayat Al-Quran yang menyentuh masalah peperangan dan hukum hakam mengenai harta rampasan perang dan ayat-ayat yang berkaitan dengan kekalahan kaum musyrikin, baru diturunkan di Madinah, lama selepas ayat-ayat yang menyebut mengenai akidah dan keteguhan memegang keyakinan itu sesudah kemenangan itu menjadi suatu masalah yang di luar perhitungan sama sekali. Sebab kemenangan dan kejayaan itu adalah merupakan pelaksanaan iradat Allah SWT yang mahukan supaya program Islam itu mempunyai tapak sendiri sebagai realiti di dalam kehidupan umat manusia yang sangat singkat ini. Kemenangan itu bukan sama sekali merupakan hasil penat lelah, atau hasil pengorbanan dan penderitaan; bahkan itu semua adalah takdir Allah di sebalik suatu hikmah yang tersembunyi yang cuba kita singkap rahsianya di bawah ini.

Sudut inilah yang perlu diambil pengajaran oleh para pendakwah ke jalan Allah di tempat dan di zaman mana pun. Sebab sudut ini memperlihatkan jalan dan panduan yang terang kepada mereka. Ia juga mampu memberi kekuatan kepada para pendakwah untuk meneruskan perjalanan hingga ke hujung, walaupun bagaimana sulitnya jalan yang bakal ditempuh; walaupun jalannya penuh kerikil-kerikil tajam, penuh dengan tengkorak manusia di setiap persimpangan, penuh dengan lopak dan takungan keringat dan darah manusia. Mereka tidak memikirkan soal menang atau kalah. Tetapi seandainya kalau inginkan sesuatu berlaku, umpamanya dengan dikurniakannya kemenangan maka terimalah kemenangan itu bukan sebagai suatu ganjaran atas suatu bentuk pengorbanan tetapi semata-mata kerana menjalani takdir Allah SWT sahaja. Kewajipan utama mereka ialah berusaha dan berikhtiar, kemudian serahlah kepada Allah.

Ada satu lagi hakikat yang dicetuskan oleh ulasan Al-Quran mengenai cerita pembunuhan beramai-ramai ataupun cerita penggali parit (al-ukh­dud), dicungkil dari firmannya:

وَمَا نَقَمُوا مِنْهُمْ إِلَّا أَن يُؤْمِنُوا بِاللَّهِ الْعَزِيزِ الْحَمِيدِ

yang bermaksud: “Dan mereka tidak menyeksa orang-orang mukmin itu melainkan kerana orang-orang Mukmin itu beriman kepada Allah Yang Maha Perkasa lagi Maha Terpuji.”

(Al-Buruj: 8)

…suatu hakikat yang perlu diperhatikan oleh setiap pendakwah ke jalan Allah di tempat dan di zaman mana jua pun.

Pergelutan dan pertarungan yang berlaku di antara orang-orang beriman dan musuh mereka pada hakikatnya ialah pergelutan dan pertarungan akidah dan bukan pergelutan dan pertarungan yang lain. Para musuh dan seteru mereka tidak marah dan benci kepada mereka kalau bukan kerana iman mereka. Pihak musuh tidak naik meradang dan menaruh dendam kesumat ke atas mereka kalau bukan kerana akidah mereka.

Pergelutan dan pertarungan itu sama sekali bukanlah pergelutan dan pertarungan politik, ekonomi dan perkauman. Kalaulah pergelutan itu ialah pergelutan politik, ekonomi dan perkauman, nescaya mudahlah dicari penyelesaiannya. Tapi ia sukar dileraikan kerana ia adalah pergelutan akidah; pergelutan antara iman dengan kufur. antara Islam dengan jahiliyah, pergelutan yang tidak pernah mengenal damai dan kompromi.

Pemuka-pemuka kaum musyrikin Quraisy telah mengemukakan berbagai tawaran kepada Rasulullah SAW; tawaran berbentuk wang, harta benda dan kekuasaan memerintah untuk mendapatkan satu perkara sahaja, iaitu untuk mendapatkan persetujuan beliau agar berhenti menjalankan perjuangan akidah. Seandainya beliau bersetuju menerima tawaran itu – suatu hal yang mustahil, jauh panggang dari api – nescaya tiada lagi sebarang pertarungan dan pertentangan dari kaum Quraisy terhadap beliau.

Masalah ini; iaitu masalah akidah dan konsep, masalah perjuangan akidah dan konsep, yang perlu diresapkan ke dalam keyakinan orang beriman di mana sahaja mereka berhadapan dengan musuh; kerana musuh tidak akan menentang dan memusuhi mereka selain dari sebab akidah:

إِلاَّ اَنْ يُوءْا بِاللهِ الْعَزِيْزِ الحَمِيْد

“Mereka tidak menyeksa orang-orang mukmin itu melainkan kerana orang mukmin itu beriman kepada Allah Yang Maha Perkasa lagi Maha Terpuji.”

Musuh-musuh Islam akan berusaha terus menerus untuk menukar bentuk pertarungan antara mereka dengan orang-orang beriman; menukar bentuknya supaya pertarungan itu bukan lagi pertarungan akidah dan iman; tapi berbentuk lain. Mereka inginkan sangat seandainya pertarungan itu menjadi pertarungan politik, ekonomi dan perkauman supaya orang-orang beriman dapat dikaburkan mengenai hakikat pertarungan itu, supaya padamlah obor akidah dari dalam roh mereka.

Oleh yang demikian orang-orang beriman wajiblah senantiasa berwas­pada supaya mereka tidak tertipu dan terpedaya. Mereka wajib faham bahawa pemesongan haluan itu mempunyai motif untuk membius, untuk memperdaya mereka supaya jangan memakai senjata akidah; iaitu senjata yang paling mereka takuti. Senjata akidah yang mencetuskan perasaan rela dan ikhlas berkorban, seperti di dalam cerita penggali parit (ashabul ukhdud) atau dalam bentuk pembentukan kader, seperti di dalam generasi pertama, generasi sahabat Rasulullah Ridhwanul laahi ‘alaihim.

Kita masih sahaja dapat menyaksikan usaha menyelewengkan panji-panji perjuangan yang dilakukan oleh gerakan Kristian Antara Bangsa dengan motif memesongkan pandangan kita mengenai hakikat perjuangan dan dengan tujuan memutar-belitkan fakta sejarah. Mereka berusaha memberi gambaran kepada kita bahawa perang salib yang berlaku ratusan tahun antara umat Islam dan Kristian itu adalah kononnya merupakan tirai kepada penjajahan barat, bukan demikian; sebab hakikat yang sebenarnya ialah penjajahanlah yang merupakan tirai dan pelindung kepada roh perang salib yang sekarang ini tidak berdaya lagi membuka dadanya seperti yang berlaku di abad-abad pertengahan dahulu; kerana roh perang salib itu telah hancur berkecai dihentak oleh batu pejal akidah Islamiah di bawah pimpinan orang-orang Islam yang berasal dari berbagai-bagai keturunan. Di antara pemimpin-pemimpin itu ialah Salahuddin Al-Ayyubi berketurunan Kurdi, Tauran Syah keturunan Mamluk, yang telah meleburkan faham kebangsaan dan perkauman masing-masing dan memegang teguh akidahnya, lalu beroleh kejayaan di bawah panji-panji akidah.

Ingatlah senantiasa pesanan dan arahan Allah ini:

وَمَا نَقَمُوا مِنْهُمْ إِلَّا أَن يُؤْمِنُوا بِاللَّهِ الْعَزِيزِ الْحَمِيدِ

yang bermaksud: “Dan mereka tidak menyeksa orang-orang mukmin itu melainkan kerana orang-orang Mukmin itu beriman kepada Allah Yang Maha Perkasa lagi Maha Terpuji.”

(Al-Buruj: 8)

Maha Benarlah Allah Yang Maha Tinggi dan Maha Besar, dan besarlah dusta musuh-musuh yang penuh dengan penipuan dan penyelewengan!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *