اَلْعِبَادَةُ (Al- ‘Ibadah)

Ditinjau dari segi bahasa.

Kata-kata عُبُودَة، عُبُودِيَّة، عَبْدِيَّة(‘Abdiyah, ‘Ubudiyah, ‘Ubudah) dalam bahasa Arab, adalah Kepatuhan. Iaitu menyerah dan pasrah kepada pihak lain hingga dapat dipergunakan dengan mudah dan menurut kehendak pihak tersebut.

Kata orang Arab, بَعِيرٌ مُعَبّضد (Ba ‘iirun mu ‘abbad): Seekor unta yang sangat jinak.

طَرِيقٌ مُعَبَّد (Thariiqun mu ‘abbad): Jalanan yang rata atau yang licin tiada halangan atau lubang-lubang, beraspal.

Dari situlah asal kata Ubudiyah itu. Iaitu: Ketaatan, kepasrahan, kebaktian, keterikatan, keseganan dan lain-lain sebagainya.

Dalam kamus Lisanul Arab di bawah huruf antara lain

(a) عَبْدٌ(‘Abdun): Seorang budak sahaya.

تَعَبَّدَّ الرَّجُلَ(Ta‘abbadar rajula): Ia memperbudakkan orang itu. Begitupun عَبَّدّ الرَّجُلَ، اَعْبَدَ الرَّجُلَ، اِعْتَبَدَ الرَّجُلَ (‘abbadar rajula, a‘badar-rajula, i‘tabadar-rajula).

(b) عِبَادَة(ibaadah): tunduk — taat.

Dalam al-Quran, وعَبَدَ الطَّغُت(wa’abadat-thaaghuut): Tunduk — taat pada orang zalim (tirani).

اِيَّكَ نَعْبُدُ(Iyyaaka na’budu): Kami tunduk — taat pada Mu.

اُعْبُدُوا رَبَّكُم(U’budu Rabbakum): Taatilah TuhanMu itu! وَقَوْمُهُمَا لَنَا عَابِدُونَ(Wa qaumuhumaa lanaa aabiduun):

Sedangkan bangsa mereka tunduk kepada kita sebagai budak-budak sahaya. Dan barangsiapa tunduk, menyerah dan taat kepada seseorang, maka bererti ia beribadah kepadanya (kecuali dalam hal yang dibenarkan Allah). Kata Ibnul ‘Ambari,” فُلَانٌ عَابِد(Fulan ‘aabid): Ia tunduk, menyerah dan taat kepada Allah, mengikuti petunjuk-petunjukNya.

(c) عَبَدَهُ، عِبَادَةً، مَعْبَدًا، مَعْبَدَةً(‘Abadahu, ‘ibaadatan, ma’badan, mabadatan): Menginginkan/memerlukan dan berlindung padaNya (ulangi bab 1 buku ini).

تَعَبُّدٌ، تَنَسُّكٌ(Ta’abbudun, Tanassukun): Melakukan peribadatan atau manasik, seperti samadi, haji, umrah dan sebagainya.

اَلْمُعَبَّدٌ(Almu’abbad) : Mendapat perhatian besar, diagung-agungkan, seakan-akan sebagai suatu sesembahan. Kata salah seorang penyair:

kini telah kulihat harta disembah orang kedekut.

(d) عَبَدَ بِهِ(‘abada bihi): Menyertai dia, tidak meninggalkannya.

(e) مَا عَبَدَكَ عَنِّي(Maa ‘abadaka ‘annii): Apa yang menghalangi anda untuk menemui aku?

Dan penjelasan tersebut dapatlah ditarik kesimpulan bahawa ketundukan orang kepada keagungan dan kekuasaan pihak lain, lalu kepadanya ia menyerahkan kemerdekaan dan meninggalkan sikap melawanannya, taat padanya secara membabibuta, adalah Ubudiyah yang sesungguhnya

Di masa lampau, orang-orang Arab bila mendengar kata ‘Abdun atau kata ‘Ibaadah, tergurislah di benak mereka definisi Abdiyah atau Ubuudiyah itu. Pada mereka terbayang betapa kewajiban si ‘abdun atau budak sahaya itu; ketaatan secara mutlak dan kepasrahan tanpa syarat kepada majikan dalam segala hal. Selain mengakui akan anugerah dan kebajikan kebajikannya harus juga mengakui akan kebesaran dan keagungannya. Apabila sudah mencapai tahap sedemikian rupa, nescaya ia meningkatkan pengabdiannya dengan penuh kesedaran dan mengadakan juga upacara-upacara yang melambangkan Ubudiyahnya itu. Yang demikian ini, adalah tanassuk dan taalluh (baca bab 1 di buku ini). Adapun huraian sub d dan e, hanyalah cabang-cabang atau pecahan dari kata Abdiyah itu, bukan pokok.

Ubudiyah, adalah suatu amal perbuatan yang dilakukan secara lahir dan batin, bukan hanya secara lahir belaka seperti orang munafik, atau secara batin semata seperti orang kelenik atau kebatinan.

Penggunaan kata ‘Ibadah oleh al-Quran:

Apabila kita faham benar akan huraian di atas, kemudian kita baca al-Quran, akan tampaklah kata Ibadah itu, pada ghalibnya mencakup tiga makna sekaligus, seperti yang tercantum dalam sub a, b dan c. Ada yang mencakup dua makna, iaitu menurut sub a dan b. Dan ada pula yang hanya satu makna, menurut sub a atau sub b.

Adapun yang mencakup dua arti atau makna menurut sub a dan b, antara lain ialah yang disebutkan oleh ayat-ayat berikut:

ثُمَّ أَرْسَلْنَا مُوسَى وَأَخَاهُ هَارُونَ بِآيَاتِنَا وَسُلْطَانٍ مُّبِينٍ إِلَى فِرْعَوْنَ وَمَلَائِهِ فَاسْتَكْبَرُوا وَكَانُوا قَوْمًا عَالِينَ فَقَالُوا أَنُؤْمِنُ لِبَشَرَيْنِ مِثْلِنَا وَقَوْمُهُمَا لَنَا عَابِدُون

153. Kemudian Kami (Allah) utus Musa dan saudaranya, Harun dengan mukjizat-mukjizat Kami dan syariat (konsepsi) yang jelas.
Kepada Firaun dan pembesar-pembesarnya, tetapi mereka menyombongkan diri, dan adalah mereka kaum yang sombong.
Mereka tolak mentah-rnentah seraya berkata: Patutkah kita percaya kepada dua orang serupa kita sedang bangsanya beribadah kepada kita. Q.23 :45-47

وَتِلْكَ نِعْمَةٌ تَمُنُّهَا عَلَيَّ أَنْ عَبَّدتَّ بَنِي إِسْرَائِيلَ

154. Apakah kerana engkau pernah berjasa terhadapku, maka engkau memperbudak Bani Israel itu? Q.26:22.

Erti Ibadah dalam kedua ayat tersebut ialah perbudakan dan ketundukan. Kata Fir’aun: Patutkah kita percaya (tunduk) kepada dua orang ini, sedang bangsanya sebagai budak-budak kita? Dan kata Musa: Kerana engkau pernah berjasa terhadapku, maka engkau memperbudakkan bangsaku sebagai balas jasa, dimana engkau paksa mereka bekerja berat demi memenuhi nafsu angkaramu?

Ibadah yang mencakup erti Ubudiyah dan Ketaatan

يَآ أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ كُلُواْ مِن طَيِّبَاتِ مَا رَزَقْنَاكُمْ وَاشْكُرُواْ لِلّهِ إِن كُنتُمْ إِيَّاهُ تَعْبُدُونَ

155. Hai orang-orang yang beriman! Makanlah rezeki yang baik yang Kami (Allah) berikan kepadamu! Dan bersyukurlah kepada Allah jika kepadaNya kamu beribadah.Q.2:172.

Ayat tersebut diturunkan berhubung dengan makanan orang Arab jahiliah sebelum Islam tergantung dan terikat pada aturan aturan yang ditentukan tokoh-tokoh keagamaan mereka. Setelah masuk Islam mereka diperingatkan Allah:

“Kalau benar-benar kamu beribadah kepadaKu, maka tinggalkanlah aturan-aturan buatan tokoh-tokoh keagamaan jahiliah yang mengikat dirimu itu, dan kini makanlah apa yang Kuhalalkan. Jika kamu bukan lagi sebagai budak-budak penghamba pendita dan tokoh-tokoh jahiliah dan berkiblat kepadaKu, maka wajiblah kamu taat pada ketentuan-ketentuanKu mengenai segala sesuatu, baik makanan mahupun amal perbuatan yang Kuhalalkan dan yang Kuharamkan.”

Erti Ibadah dalam ayat tersebut di atas ialah Ubudiyah dan Ketaatan sebagaimana penjelasan ayat-ayat berikut:

قُلْ هَلْ أُنَبِّئُكُم بِشَرٍّ مِّن ذَلِكَ مَثُوبَةً عِندَ اللّهِ مَن لَّعَنَهُ اللّهُ وَغَضِبَ عَلَيْهِ وَجَعَلَ مِنْهُمُ الْقِرَدَةَ وَالْخَنَازِيرَ وَعَبَدَ الطَّاغُوتَ

156. Katakanlah: Akan kuberitahukan kepadamu tentang pembalasan Allah yang lebih buruk dari itu; yang dikutuk Allah dan dimurkaiNya, ada yang dijadikanNya kera, ada yang dijadikanNya babi dan beribadah kepada tirani. Q.5 :60.

وَلَقَدْ بَعَثْنَا فِي كُلِّ أُمَّةٍ رَّسُولاً أَنِ اعْبُدُواْ اللّهَ وَاجْتَنِبُواْ الطَّاغُوتَ

157. Kepada setiap umat telah Kami (Allah) utus seorang Rasul dengan perintah: Beribadahlah (sembahlah) kepada Allah dan tinggalkanlah taghut (tirani/penyeleweng). Q.16:36.

وَالَّذِينَ اجْتَنَبُوا الطَّاغُوتَ أَن يَعْبُدُوهَا وَأَنَابُوا إِلَى اللَّهِ لَهُمُ الْبُشْرَى

158. Dan mereka yang meninggalkan taghut (tirani/penyeleweng), tidak lagi beribadah kepadanya, dan kembali kepada Allah, bagi mereka khabar gembira. Q.39:17.

Erti Beribadah di tiga ayat tersebut ialah: menghambakan diri dan taat. Dan arti Taghut menurut istilah al-Quran ialah: tiap pemerintah atau penguasa, tiap pimpinan dan tokoh yang melanggar ketentuan-ketentuan dan hukum Allah, tidak mengendahkan norma-norma alamiah dan insaniah. Barangsiapa membenarkan perbuatan mereka itu, atau mengikutinya, baik dengan bujukan dan rayuan, mahupun dengan janji-janji ataupun suapan, maka ia telah beribadah kepada taghut itu.

Ibadah yang hanya bererti ketaatan

Selanjutnya anda akan menjumpai beberapa ayat al-Quran yang kata Ibadah itu, bererti ketaatan yang melulu:

أَلَمْ أَعْهَدْ إِلَيْكُمْ يَا بَنِي آدَمَ أَن لَّا تَعْبُدُوا الشَّيْطَانَ إِنَّهُ لَكُمْ عَدُوٌّ مُّبِينٌ

159. Bukankah Aku (Allah) telah melarang kamu hai manusia beribadah kepada syaitan? Ia sudah jelas musuhmu.Q.36:60.

Tiada orang akan merindukan syaitan atau mendekatinya, malah melaknat dan mengutukinya. Dan tak mungkin orang merasa aman atau bahagia di bawah kekuasaan syaitan itu. Kerana itu, Allah tidak menegur manusia dengan firman tersebut, kerana mereka merindukan syaitan yang dikutukinya untuk menjilat jilat di bawah telapak kakinya dengan penuh harapan perlindungan dan jaminannya, melainkan kerana mereka menuruti anjuran anjurannya, terburu-buru melaksanakan perbuatan-perbuatan yang dibagus-baguskannya di mata mereka, yang akibatnya:

اُحْشُرُوا الَّذِينَ ظَلَمُوا وَأَزْوَاجَهُمْ وَمَا كَانُوا يَعْبُدُونَ مِن دُونِ اللَّهِ فَاهْدُوهُمْ إِلَى صِرَاطِ الْجَحِيمِ

160. Himpunlah penyeleweng-penyeleweng dan rakan-rakan mereka serta yang kepadanya selain dari Allah mereka beribadah. Dan bawalah mereka kejalan menuju neraka Q.37:22-23

وَأَقْبَلَ بَعْضُهُمْ عَلَى بَعْضٍ يَتَسَآءَلُونَ قَالُوا إِنَّكُمْ كُنتُمْ تَأْتُونَنَا عَنِ الْيَمِينِ قَالُوا بَل لَّمْ تَكُونُوا مُؤْمِنِينَ وَمَا كَانَ لَنَا عَلَيْكُم مِّن سُلْطَانٍ بَلْ كُنتُمْ قَوْمًا طَاغِينَ

Mereka satu sama lain akan berhadapan dan saling menyalahkan:
Kamulah yang mempengaruhi kami dengan kelicikanmu, ujar para pengikut kepada pihak pimpinan.
Malah kamu tidak beriman.
Kami tidak berkuasa atas kamu. Tetapi kamu memang penyeleweng. Q.37 :27-30.

اِتَّخَذُواْ أَحْبَارَهُمْ وَرُهْبَانَهُمْ أَرْبَابًا مِّن دُونِ اللّهِ

161. Mereka jadikan para ulama dan pendita mereka sebagai Tuhan selain dari Allah dan al Masih putera Maryam jua. Padahal mereka hanya disuruh beribadah kepada satu Tuhan, iaitu Yang Maha Esa… Q.9:31.

Menjadikan ulama dan pendita sebagai tuhan dalam ayat tersebut ialah memberikan mereka wewenang untuk membuat peraturan di luar hukum dan ketentuan Allah dan merasa wajib taat padanya. Ketika Adi bin Hatim menyanggah Ya Rasulullah’ Kami tak pernah dahulu beribadah (menyembah) mereka. Maka jawab baginda: Mereka menghalalkan apa yang diharamkan Allah dan mengharamkan apa yang dihalalkan olehNya dan kamu setujui. Demikian inilah sebagai beribadah kepada mereka.

Ibadah yang mengandung makna ta’alluh semata

Selanjutnya kita telaah ayat-ayat lain dari al-Quran yang padanya tercantum kata Ibadah yang bererti taalluh atau tanassuk (c). Tetapi hendaknya anda ingat, bahawa kata Ibadah yang bererti taalluh atau tanassuk itu, terbahagi dua menurut penjelasan al Quran:

(1) Mengadakan syi’ar-syi’ar (perlambangan), seperti solat umpamanya, dimana cara-caranya antara lain: Ruku’, sujud dan lain-lain sebagainya. Dan dalam manasik, seperti tawaf, sa’i dan sebagainya, atau cara-cara bernazar, lepas dan tujuan adakah untuk Allah, atau untuk dewa-dewa sebagai perantara supaya mendapatkan syafaat (kalau boleh saya katakan cukong atau makelar yang mengusahakan dispensasi atau grasi).

(2) Percaya kepada sesuatu yang menguasai aturan sebab atau hukum alam, maka dipanjatkan padanya permohonan supaya menghilangkan kesulitannya dan berlindung padanya dari segala bencana baik yang menimpa jiwa raga mahupun harta benda.

Kedua-duanya adalah taalluh. Sebagai dalil ialah ayat-ayat berikut:

قُلْ إِنِّي نُهِيتُ أَنْ أَعْبُدَ الَّذِينَ تَدْعُونَ مِن دُونِ اللَّهِ لَمَّا جَآءَنِيَ الْبَيِّنَاتُ مِن رَّبِّي

162. Katakanlah (hai Muhammad): Bahwasanya aku dilarang menyembah yang kamu sembah selain Allah itu, setelah aku mendapat keterangan dari Tuhanku… Q.40:66

وَأَعْتَزِلُكُمْ وَمَا تَدْعُونَ مِن دُونِ اللَّهِ وَأَدْعُو رَبِّي

163. Dan kujauhkan diriku daripadamu dan dari apa yang kamu seru selain dari Allah itu. Aku hanya akan menyeru Tuhanku. Q.l9:48

فَلَمَّا اعْتَزَلَهُمْ وَمَا يَعْبُدُونَ مِن دُونِ اللَّهِ وَهَبْنَا لَهُ إِسْحَقَ

Setelah ia (Ibrahim) menjauhkan diri dari mereka dan apa yang mereka sembah selain dari Allah itu, Kami (Allah) anugerahkan kepadanya Ishak… Q.19:49.

وَمَنْ أَضَلُّ مِمَّن يَدْعُو مِن دُونِ اللَّهِ مَن لَّا يَسْتَجِيبُ لَهُ إِلَى يَومِ الْقِيَامَةِ وَهُمْ عَن دُعَائِهِمْ غَافِلُونَ وَإِذَا حُشِرَ النَّاسُ كَانُوا لَهُمْ أَعْدَآءً وَكَانُوا بِعِبَادَتِهِمْ كَافِرِينَ

164. Siapa yang lebih sesat daripada orang yang menyembah sesembahan selain dari Allah yang tiada dapat memperkenankan permohonannya sampai Hari Kiamat. Dan mereka lalai dari doa mereka? Dan apabila manusia telah dikumpulkan (di Hari Kiamat) nescaya sesembahan-sesembahan itu menjadi musuh mereka dan mengingkari pemujaan mereka. Q.46:5-6.

Pada tiga ayat tersebut, al-Quran menjelaskan bahwa yang dimaksud dari kata Ibadah itu ialah doa dan mohon pertolongan.

بَلْ كَانُوا يَعْبُدُونَ الْجِنَّ أَكْثَرُهُم بِهِم مُّؤْمِنُونَ

165. Bahkan mereka menyembah jin. Dan kebanyakan orang percaya akan kesanggupannya. Q.34 :41.

Maksud menyembah jin dalam ayat tersebut, dijelaskan oleh ayat berikut:

وَأَنَّهُ كَانَ رِجَالٌ مِّنَ الْإِنسِ يَعُوذُونَ بِرِجَالٍ مِّنَ الْجِنِّ

166. Dan ada juga orang yang minta perlindungan kepada jin…Q.72:6.

Adapun maksud dan menyembah jin itu ialah berlindung padanya bila ditimpa musibah dalam harta atau jiwa, atau dalam menghadapi bahaya. Dan erti beriman kepada jin ialah percaya akan kesanggupannya untuk melindungi dan menolong.

وَيَوْمَ يَحْشُرُهُمْ وَمَا يَعْبُدُونَ مِن دُونِ اللَّهِ فَيَقُولُ ءَأَنتُمْ أَضْلَلْتُمْ عِبَادِي هَؤُلَآءِ أَمْ هُمْ ضَلُّوا السَّبِيلَ قَالُوا سُبْحَانَكَ مَا كَانَ يَنبَغِي لَنَا أَن نَّتَّخِذَ مِن دُونِكَ مِنْ أَوْلِيَآءَ

167. Apabila Allah menghimpun mereka beserta apa yang mereka sembah selain Allah itu, dimana Allah kemudian bertanya kepada yang disembah itu: Apakah kamu yang menyesatkan hamba-hambaKu itu, atau mereka sendirikah yang sesat dari jalan yang benar?
Mereka (yang disembah) menjawab: Maha Suci Engkau, tidaklah patut bagi kami menganggap suatu sesembahan selain Engkau..Q.25:17-18.

Adapun sesembahan-sesembahan yang dimaksud ayat tersebut, adalah para Nabi, wali atau orang-orang soleh. Dan beribadah kepada mereka atau menyembahnya ialah yakin akan mereka sebagai lebih tinggi dari manusia, kerana mempunyai sifat-sifat Ketuhanan, dan memiliki kekuatan ghaib dimana mereka dapat menolong sepenuhnya, menghalaukan bencana dan menghilangkan kesengsaraan. Kerana itu, diadakannya upacara-upacara yang mirip dengan syi’ar-syi’ar (upacara) keagamaan yang merupakan taalluh dengan penuh khidmat yang biasanya diperuntukkan Allah, Tuhan Yang Maha Esa.

وَيَوْمَ يَحْشُرُهُمْ جَمِيعًا ثُمَّ يَقُولُ لِلْمَلَائِكَةِ أَهَؤُلَآءِ إِيَّاكُمْ كَانُوا يَعْبُدُونَ قَالُوا سُبْحَانَكَ أَنتَ وَلِيُّنَا مِن دُونِهِم

168. Dan apabila Dia (Allah) menghimpun mereka semua, lalu Dia bertanya kepada para Malaikat: Apakah mereka ini dahulu menyembah kamu?

Maka jawab para Malaikat: Maha Suci Engkau, Engkau pelindung kami dari mereka. Q.34:40-41.

Maksud beribadah kepada para Malaikat di ayat tersebut ialah, taalluh, khusyu’ di depan gambar-gambar atau patung yang merupakan Malaikat menurut khayal mereka. Dengan maksud mendapatkan keredhaan atau simpatinya. Lalu dipanjatkan berbagai doa atau permohonan supaya mendapatkan rezeki dan apa yang diinginkan di dalam dunia ini.

وَيَعْبُدُونَ مِن دُونِ اللّهِ مَا لاَ يَضُرُّهُمْ وَلاَ يَنفَعُهُمْ وَيَقُولُونَ هَؤُلَآءِ شُفَعَآؤُنَا عِندَ اللّهِ

169. Dan mereka menyembah selain dari Allah apa yang tidak dapat membawakan untuk mereka kemudharatan mahu pun kemanfaatan. Dan mereka berkata: Mereka (sesembahan-sesembahan) itu adalah pemberi kita syafaat di sisi Allah. Q.lO:18.

وَالَّذِينَ اتَّخَذُوا مِن دُونِهِ أَوْلِيَآءَ مَا نَعْبُدُهُمْ إِلَّا لِيُقَرِّبُونَآ إِلَى اللَّهِ زُلْفَى

170. Dan orang-orang yang mengambil pelindungan selain dari Dia (Allah) berkata: Kami tidak menyembah mereka— melainkan supaya mereka mendekatkan kami kepada Allah sedekat dekatnya Q 39 :3

Maksud ibadah pada dua ayat tersebut ialah, taalluh juga. Dan telah dijelaskannya sekali tujuan penyembahan mereka itu.

Ibadah yang mencakup tiga makna sekaligus (a, b, c.)

Jelaslah sudah dari contoh-contoh yang lalu, bahawa kata Ibadah oleh al-Quran ada kalanya dipakai untuk dua makna, iaitu Ubudiyah dan Ketaatan. Dan ada kalanya dipakai untuk satu makna, iaitu Ketaatan semata, atau Taalluh saja. Dan kini sebelum saya bawakan untuk anda beberapa contoh dan ayat-ayat yang padanya terdapat kata Ibadah yang mencakup tiga makna sekaligus, baiklah lebih dahulu anda perhatikan beberapa masalah yang sangat penting sekali untuk diketahui:

Contoh-contoh yang lalu, semuanya mengenai kata Ibadah kepada selain dari Allah s.w.t. Di antaranya ada yang mencakup dua makna; Ubudiyah dan Ketaatan. Adapun yang disembah atau diibadati dan ditaati itu, tak lain adalah syaitan (hawa nafsu) atau manusia durhaka atau tirani yang memaksa bawahannya supaya menjilat dan memenuhi nafsu angkaranya, atau tokoh dan pemimpin yang menentukan garis-garis politik, atau menentukan cara hidup yang bertentangan dengan ketentuan-ketentuan Allah (norma norma alamiah dan insaniah). Adapun ayat ayat yang padanya ada kata Ibadah yang mengandung erti taalluh, maka yang disembah itu, salah satu daripada para wali, atau nabi, atau orang-orang cerdik-pandai dan pahlawan-pahlawan yang dikultuskan hingga dijadikan dewa-dewa tanpa memperdulikan ajaran-ajaran mereka. Atau Malaikat dan jin, yang oleh kerana salah kiprah mereka jadikan sekutu-sekutu Allah dalam Rububiyah yang berkuasa atas hukum alam, atau patung-patung dan oknum oknum mitos yang menjadi kiblat peribadatan dan taalluh mereka kerana pujukan syaitan, padahal semua itu dianggap kebatilan atau hampa oleh al-Quran. Dan penyembahan kepada mereka adalah suatu kekeliruan besar. Sebab mereka semua adalah hamba-hamba Allah, maka tidaklah patut disembah. Dan kamu pun takkan mendapatkan manfaat dari mereka mahupun mudharat, malah akan rugi dan kecewa. Adapun pemilikmu dan pemilik seluruh alam ialah, Allah, Tuhan yang Maha Esa, yang berkuasa atas segala sesuatu dan yang memilikinya. Kerana itu, maka Dialah yang patut disembah dan bukan lain-lainNya:

إِنَّ الَّذِينَ تَدْعُونَ مِن دُونِ اللّهِ عِبَادٌ أَمْثَالُكُمْ فَادْعُوهُمْ فَلْيَسْتَجِيبُواْ لَكُمْ إِن كُنتُمْ صَادِقِينَ

171. Bahawasanya apa yang kamu seru selain dari Allah itu, adalah hamba-hamba yang lemah seperti kamu juga. Cubalah seru mereka lalu biarlah mereka perkenankan permintaanmu, jika benar pendapatmu itu. Q.7 :194.

وَالَّذِينَ تَدْعُونَ مِن دُونِهِ لاَ يَسْتَطِيعُونَ نَصْرَكُمْ وَلآ أَنفُسَهُمْ يَنْصُرُونَ

Dan mereka yang kamu seru selain dari Allah itu, takkan sanggup menolongmu, bahkan menolong dirinya sendiri pun takkan mampu. Q.7:l97.

وَقَالُوا اتَّخَذَ الرَّحْمَنُ وَلَدًا سُبْحَانَهُ بَلْ عِبَادٌ مُّكْرَمُونَ لَا يَسْبِقُونَهُ بِالْقَوْلِ وَهُم بِأَمْرِهِ يَعْمَلُونَ يَعْلَمُ مَا بَيْنَ أَيْدِيهِمْ وَمَا خَلْفَهُمْ وَلَا يَشْفَعُونَ إِلَّا لِمَنِ ارْتَضَى وَهُم مِّنْ خَشْيَتِهِ مُشْفِقُونَ

172. Dan mereka berkata: Bahwa Tuhan Yang Maha Pemurah itu mempunyai anak. Maha Suci Dia, sebenarnya (para Malaikat itu), adalah hamba-hamba yang dimuliakan! Mereka tidak mendahului Allah bertindak, tetapi taat dan mengerjakan semua perintahNya.
Allah mengetahui apa yang akan terjadi dan yang telah terjadi pada mereka (para Malaikat). Dan mereka tiada memberi syafaat melainkan kepada yang diredhai Allah dan berhati-hati kerana takut kepadaNya. Q.21 :26-28.

وَجَعَلُوا الْمَلَائِكَةَ الَّذِينَ هُمْ عِبَادُ الرَّحْمَنِ إِنَاثًا

173. Dan mereka anggap para Malaikat hamba-hamba Allah itu, perempuan-perempuan… Q.43 :19.

وَجَعَلُوا بَيْنَهُ وَبَيْنَ الْجِنَّةِ نَسَبًا وَلَقَدْ عَلِمَتِ الْجِنَّةُ إِنَّهُمْ لَمُحْضَرُونَ

174. Dan mereka anggap ada pertalian darah antara Dia (Tuhan) dengan jin-jin itu, padahal jin-jin itu mengetahui bahawa mereka akan dihadapkan Dia. Q.37:158.

لَّن يَسْتَنكِفَ الْمَسِيحُ أَن يَكُونَ عَبْداً لِّلّهِ وَلاَ الْمَلآئِكَةُ الْمُقَرَّبُونَ وَمَن يَسْتَنكِفْ عَنْ عِبَادَتِهِ وَيَسْتَكْبِرْ فَسَيَحْشُرُهُمْ إِلَيهِ جَمِيعًا

175. Baik al-Masih (Nabi isa) mahupun para Malaikat yang tinggi kedudukan mereka, tak enggan sama sekali untuk menjadi hamba Allah. Barangsiapa enggan menghambakan diri kepadaNya atau bersikeras, maka Allah akan menghimpun mereka semua kepadaNya. Q.4:172.

الشَّمْسُ وَالْقَمَرُ بِحُسْبَانٍ وَالنَّجْمُ وَالشَّجَرُ يَسْجُدَانِ

176. Matahari dan bulan beredar dengan perhitungan. Dan bintang-bintang serta pohon-pohon tunduk kepadaNya. Q.55:5-6.

تُسَبِّحُ لَهُ السَّمَاوَاتُ السَّبْعُ وَالأَرْضُ وَمَن فِيهِنَّ وَإِن مِّن شَيْءٍ إِلاَّ يُسَبِّحُ بِحَمْدَهِ وَلَكِن لاَّ تَفْقَهُونَ تَسْبِيحَهُمْ

177. Seluruh langit dan bumi beserta segenap penghuni dan isinya tunduk semua kepada Allah. Tiada satu pun di antaranya yang tidak melaksanakan fungsinya. Tetapi kamu tidak tahu akan fungsi mereka masing-masing…Q.17:44.

وَلَهُ مَن فِي السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ كُلٌّ لَّهُ قَانِتُونَ

178. Segala sesuatu yang ada di seluruh langit dan di bumi milik Allah. Semuanya tunduk patuh kepadaNya. Q.30:26.

مَا مِن دَآبَّةٍ إِلاَّ هُوَ آخِذٌ بِنَاصِيَتِهَا

179. Tiada satu pun makhluk yang tiada dikuasai sepenuhnya oleh Dia (Allah)…Q.11:56.

إِن كُلُّ مَن فِي السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ إِلَّآ آتِي الرَّحْمَنِ عَبْدًا لَقَدْ أَحْصَاهُمْ وَعَدَّهُمْ عَدًّا وَكُلُّهُمْ آتِيهِ يَوْمَ الْقِيَامَةِ فَرْدًا

180. Setiap makhluk, baik yang berada di langit mahupun di bumi, nescaya datang kepada Allah Yang Maha Pemurah sebagai hamba.
Dia (Allah) telah mencatat mereka satu persatu dan masing masing menghadapNya di Hari Kiamat seorang diri. Q.19 :93-95.

قُلِ اللَّهُمَّ مَالِكَ الْمُلْكِ تُؤْتِي الْمُلْكَ مَن تَشَآءُ وَتَنزِعُ الْمُلْكَ مِمَّن تَشَآءُ وَتُعِزُّ مَن تَشَآءُ وَتُذِلُّ مَن تَشَآءُ بِيَدِكَ الْخَيْرُ إِنَّكَ عَلَىَ كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ

181. Katakanlah: Ya Allah, ya Tuhan Yang memiliki segala sesuatu. Engkau berikan kekayaan kepada orang yang Engkau kehendaki dan mencabutnya dari orang yang Engkau kehendaki. Menjayakan orang yang Engkau kehendaki dan menghinakan orang yang Engkau kehendaki. Di tanganMu segala kebajikan. Sesungguhnya, Engkau berkuasa atas segala sesuatu. Q.3 :26.

Setelah al-Quran memberi penjelasan dengan dalil-dalil yang rasional, bahawa semua yang disembah manusia selain Allah dengan cara bagaimanapun adalah kepunyaan Allah semata mata dan mereka tak berdaya sama sekali menghadapiNya, maka ia (al-Quran) menyeru semua orang dan jin supaya menyembah Allah dalam segala erti penyembahan yang beraneka ragam itu. Tiada perhambaan, ketaatan, penyembahan kecuali untuk Dia. Walau sebutir zarah pun dari berbagai bagai peribadatan itu yang diperuntukkan selain Dia:

وَلَقَدْ بَعَثْنَا فِي كُلِّ أُمَّةٍ رَّسُولاً أَنِ اعْبُدُواْ اللّهَ وَاجْتَنِبُواْ الطَّاغُوتَ

182. Sesungguhnya telah Kami (Allah) utus kepada tiap umat seorang Rasul untuk menyerukan: Sembahlah Allah dan tinggalkan taghut itu… Q.16:36.

وَالَّذِينَ اجْتَنَبُوا الطَّاغُوتَ أَن يَعْبُدُوهَا وَأَنَابُوا إِلَى اللَّهِ لَهُمُ الْبُشْرَى

183. Maka berbahagialah mereka yang meninggalkan taghut itu dan kembali (berkiblat) kepada Allah… Q.39:17.

اَلَمْ أَعْهَدْ إِلَيْكُمْ يَا بَنِي آدَمَ أَن لَّا تَعْبُدُوا الشَّيْطَانَ إِنَّهُ لَكُمْ عَدُوٌّ مُّبِينٌ وَأَنْ اعْبُدُونِي هَذَا صِرَاطٌ مُّسْتَقِيمٌ

184. Bukankah telah Kupesankan padamu, hai manusia, hendaknya jangan menyembah syaitan. Sebab dia adalah musuhmu yang nyata. Tapi sembahlah Daku. Ini jalan yang sebenarnya. Q.36 :60-61.

اِتَّخَذُواْ أَحْبَارَهُمْ وَرُهْبَانَهُمْ أَرْبَابًا مِّن دُونِ اللّهِ وَالْمَسِيحَ ابْنَ مَرْيَمَ وَمَا أُمِرُواْ إِلاَّ لِيَعْبُدُواْ إِلَهًا وَاحِدًا

185. Mereka jadikan para pendita dan rahib mereka sebagai tuhan-tuhan selain dari Allah. Padahal mereka tidak diperintah melainkan supaya menyembah Tuhan. Q.9 :31.

يَآ أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ كُلُواْ مِن طَيِّبَاتِ مَا رَزَقْنَاكُمْ وَاشْكُرُواْ لِلّهِ إِن كُنتُمْ إِيَّاهُ تَعْبُدُونَ

186. Hai orang-orang yang beriman! Makanlah yang halal (yang sihat dan sesuai dengan tubuhmu) dan rezeki yang Kami (Allah) berikan kepadamu serta bersyukurlah kepadaNya jika Dialah yang kamu sembah. Q.2:172.

Pada ayat-ayat tersebut di atas, Allah menghendaki peribadatan yang mencakup makna Abdiyah dan Ubudiyah, ketaatan dan kepasrahan dikhususkan untukNya semata, sedikitpun tidak boleh diperuntukkan taghut, iaitu syaitan atau hawa nafsu, tirani, pendita, kakek-kakek atau nenek-moyang. Sekali-kali jangan menghambakan diri kepada mereka, hendaknya kamu menghambakan kepada Allah, Tuhan yang Maha Esa.

قُلْ إِنِّي نُهِيتُ أَنْ أَعْبُدَ الَّذِينَ تَدْعُونَ مِن دُونِ اللَّهِ لَمَّا جَآءَنِيَ الْبَيِّنَاتُ مِن رَّبِّي وَأُمِرْتُ أَنْ أُسْلِمَ لِرَبِّ الْعَالَمِينَ

187. Katakanlah (hai Muhammad), bahawa aku dilarang menyembah apa yang kamu sembah selain dari Allah itu setelah kudapat penjelasan dari Tuhanku. Dan aku diperintahkan menyerahkan diri kepada Allah, Tuhan seru sekalian alam. Q.40:66.

وَقَالَ رَبُّكُمُ ادْعُونِي أَسْتَجِبْ لَكُمْ إِنَّ الَّذِينَ يَسْتَكْبِرُونَ عَنْ عِبَادَتِي سَيَدْخُلُونَ جَهَنَّمَ دَاخِرِينَ

188. Dan Tuhan kalian berfirman: Serulah Daku, nescaya Kukabulkan. Sesungguhnya orang-orang yang sombong dan tiada suka menyembah Daku, pasti akan masuk ke neraka dalam kehinaan. Q.40:60.

ذَلِكُمُ اللَّهُ رَبُّكُمْ لَهُ الْمُلْكُ وَالَّذِينَ تَدْعُونَ مِن دُونِهِ مَا يَمْلِكُونَ مِن قِطْمِيرٍ اِِن تَدْعُوهُمْ لَا يَسْمَعُوا دُعَآءَكُمْ وَلَوْ سَمِعُوا مَا اسْتَجَابُوا لَكُمْ وَيَوْمَ الْقِيَامَةِ يَكْفُرُونَ بِشِرْكِكُمْ

189. Demikianlah Allah Tuhanmu yang segala sesuatu adalah milikNya. Dan mereka yang kamu seru selain dari Dia itu, tiada memiliki walau selaput sebiji kurma pun. Jika. kamu seru mereka, tiada mereka mendengar seruanmu. Dan jika mereka mendengar, mereka tiada dapat menjawab. Dan di Hari Kiamat mereka akan mengingkari kemusyrikanmu… Q.35:13-14.

قُلْ أَتَعْبُدُونَ مِن دُونِ اللّهِ مَا لاَ يَمْلِكُ لَكُمْ ضَرًّا وَلاَ نَفْعًا وَاللّهُ هُوَ السَّمِيعُ الْعَلِيمُ

190. Tanyakanlah: Patutkah kamu sembah yang selain dari Allah yang tiada mampu membawakan mudharat mahupun manfaat bagimu itu? Sedangkan Allah Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui. Q.5:76.

Dalam ayat-ayat tersebut di atas, Allah memenitahkan supaya Ibadah yang berarti taalluh itu, diperuntukkan untuk diriNya semata. Dan kata Ibadah dalam ayat-ayat tersebut ialah doa. Adapun kata آلِهَة kata majmu’ dan اله llah (sesembahan) pada ayat ayat sebelumnya dan yang akan datang, yang oleh orang-orang musyrik atau jahiliah masa dahulu dan sekarang, dianggap sebagai sekutu-sekutu Allah, Tuhan Yang Maha Esa dalam urusan Rububiyah yang mengelola metafisika (luar hukum dan aturan alam).

Kira-kira sudah jelas bagi pembaca Kitab Suci al-Quran, bahawa ayat-ayat — baik yang diketengahkan di buku ini mahupun yang tidak — dimana kata Ibadah tidaklah terbatas ertinya oleh ayat-ayat yang mendahului, tetapi mencakup tiga makna yang fundamental, iaitu Ubudiyah (Penghambaan), Ketaatan, Taalluh (Kerinduan). Oleh kerananya, maka baiklah ayat-ayat berikut direnungkan:

إِنَّنِي أَنَا اللَّهُ لَآ إِلَهَ إِلَّآ أَنَا فَاعْبُدْنِي

191. Sesungguhnya, Aku adalah Allah, tiada Tuhan selain Daku, maka sembahlah Aku. Q.20:14.

ذَلِكُمُ اللّهُ رَبُّكُمْ لَآ إِلَهَ إِلاَّ هُوَ خَالِقُ كُلِّ شَيْءٍ فَاعْبُدُوهُ وَهُوَ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ وَكِيلٌ

192. Itulah Allah, Tuhan kalian, tiada Tuhan selain Dia, Pencipta segala sesuatu, maka sembahlah Dia. Dan Dia sanggup mengatur segala sesuatu. Q.6: 102.

قُلْ يَآ أَيُّهَا النَّاسُ إِن كُنتُمْ فِي شَكٍّ مِّن دِينِي فَلَآ أَعْبُدُ الَّذِينَ تَعْبُدُونَ مِن دُونِ اللّهِ وَلَكِنْ أَعْبُدُ اللّهَ الَّذِي يَتَوَفَّاكُمْ وَأُمِرْتُ أَنْ أَكُونَ مِنَ الْمُؤْمِنِينَ

193. Katakanlah: Hai manusia, jika kamu merangukan agamaku. aku tidak menyembah apa yang kamu sembah selain dari Allah itu, tapi aku menyembah Allah yang mematikan kamu. Dan aku diperintahkah supaya masuk golongan orang yang beriman. Q.10:104.

مَا تَعْبُدُونَ مِن دُونِهِ إِلاَّ أَسْمَآءً سَمَّيْتُمُوهَا أَنتُمْ وَآبَآؤُكُم مَّا أَنزَلَ اللّهُ بِهَا مِن سُلْطَانٍ إِنِ الْحُكْمُ إِلاَّ لِلّهِ أَمَرَ أَلاَّ تَعْبُدُواْ إِلاَّ إِيَّاهُ ذَلِكَ الدِّينُ الْقَيِّمُ

194. Segala yang kamu sembah selain dari Dia (Allah) itu, hanyalah nama-nama yang kamu dan nenek-moyangmu mengada-adakannya. Allah tidak memberikan keterangan tentangnya. Allahlah yang berwenang. Dia memerintahkan supaya kamu tiada menyembah selain dari Dia. Itulah agama yang benar. Q.12:40.

وَلِلّهِ غَيْبُ السَّمَاوَاتِ وَالأَرْضِ وَإِلَيْهِ يُرْجَعُ الأَمْرُ كُلُّهُ فَاعْبُدْهُ وَتَوَكَّلْ عَلَيْهِ

195. Semua urusan ghaib, baik di langit mahupun di bumi di tangan Allah. Dan kepadaNya semua perkara dikembalikan. Maka sembahlah Dia dan pasrah diri kepadaNya… Q.11:123.

لَهُ مَا بَيْنَ أَيْدِينَا وَمَا خَلْفَنَا وَمَا بَيْنَ ذَلِكَ وَمَا كَانَ رَبُّكَ نَسِيًّا رَبُّ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ وَمَا بَيْنَهُمَا فَاعْبُدْهُ وَاصْطَبِرْ لِعِبَادَتِهِ

196. Apa saja yang terjadi, baik pada masa lampau, mahupuri sekarang dan di hari-hari kemudian, dikuasai Tuhanmu. Dan terhadap semua itu, Dia tidak lalai.

Dia Penguasa seluruh langit, bumi dan apa saja yang diantara keduannya. Maka itu, sembahlah Dia dan jangan mengendur… Q.19:64-65.

فَمَن كَانَ يَرْجُو لِقَآءَ رَبِّهِ فَلْيَعْمَلْ عَمَلًا صَالِحًا وَلَا يُشْرِكْ بِعِبَادَةِ رَبِّهِ أَحَدًا

197. Maka barangsiapa mengharapkan pertemuan dengan Tuhannya, hendaklah mengerjakan amal kebaikan dan jangan mempersekutukan apapun dengan Dia, menyimpang dari ketentuan-ketentuanNya. Q. 18:110.

Maka tidaklah dibenarkan membatasi erti Ibadah dalam ayat ayat tersebut hanya pada Taalluh semata, atau Ketaatan belaka, ataupun Ubudiyah melulu. Sebab, oleh al-Quran ketiga-tiganya diterapkan sekaligus.

Meninggalkan erti Ibadah, adalah suatu usaha mempersempitkan ruang lingkup penerapan al-Quran, bahkan menyudutkannya dari peri kehidupan umat Islam sendiri, terutama para ilmuan, dimana akibatnya sangat merugikan kemajuan umat Islam. Mereka ertikan Ibadah itu, hanyalah sebagai Taalluh, iaitu, solat, puasa, haji dan lain-lain sebagainya.